Suomalaisyritykset hakeutuvat Nato-projekteihin

Suomalaisyritykset ovat aktivoituneet tuleviin Nato-hankkeisiin. Uusimpana Solita perustaa uuden Defence & Security -osaamisyksikön. Yritys on suomalaishankkeiden lisäksi myös mukana NATO:n tekoälytyöryhmässä ja ollut kehittämässä Patrian datakyvykkyyttä. Myös muut alan suomalaisyritykset ovat lähdössä mukaan Suomen armeijan lisäksi Naton teknologiaprojekteihin.

Teknologiayritys Solitan Defence & Security -liiketoiminta rakentuu dataosaamisen ympärille. Kehittyneet analytiikkapalvelut, tekoäly- ja koneoppimisratkaisut, kuten esimerkiksi ennakoivan huollon sovellukset, sekä turvalliset dataratkaisut ovat olleet yrityksen ydinosaamista jo vuosien ajan.

”Puolustus- ja turvallisuustoimialan digitalisaatio luo uusia suorituskykyjä, mutta niiden kehittämiseen tarvitaan laajaa osaamista. Meille on tärkeää tuoda erityisesti ihmislähtöinen suunnittelu osaksi toimialaa”, kommentoi Solitan Head of Defence and Security Janne Niinivaara.

Kestävyys ja vastuullisuus ovat tärkeitä teemoja puolustus- ja turvallisuustoimialalla, ja niiden merkitys tulee kasvamaan edelleen uusien kyvykkyyksien hämärtäessä konfliktien selviä rajoja. Siksi Solita on mukana edistämässä teknologian vastuullista käyttöä muun muassa NATO:n työryhmässä, joka keskittyy tekoälyn tulevaisuuteen sotilaallisissa operaatioissa.

Solita kuuluu myös Suomen valtion Business Finlandin tukeman Digital Defence Ecosystem  -ohjelman perustajajäseniin. Ohjelma luo merkittävää uutta liiketoimintaa puolustus- ja turvallisuussektorilla yhdistämällä puolustus-, turvallisuus- ja siviiliteknologioiden eturivin yritykset ja tutkimuslaitokset, keskittyen erityisesti digitaalisiin ratkaisuihin. DDE osallistuu aktiivisesti EU:n ja NATO:n uusimpiin puolustusteollisuuden aloitteisiin, kansallisiin veturihankkeisiin ja verkottuu kansainvälisesti.

Suomessa on laajalti perinteisen puolustuslaite- ja tarvikeyritysten lisäksi militaarialueen tietoliikenteeseen ja it-järjestelmiin keskittyneitä yrityksiä. Niistä yksi tunnetuimpia on oululainen Bittium, joka tuottaa ja kehittää esimerkiksi Suomen puolustusvoimille ohjelmistoradiopohjaisia it- ja tietoliikennelaitteita.

Yrityksen tuotteet mahdollistavat laajakaistaisen IP-pohjaisen tiedonsiirron ja puheen taistelukentällä. kattavasti. Yrituksen Tactical Wireless IP Network -ohjelmistoradiojärjestelmällä ja Tough SDR-ohjelmistoradioilla voi muodostaa modulaarisia taktisia tiedonsiirtoverkkoja, jotka ovat taistelunkestäviä ja mahdollistavat reaaliaikaisen tilannekuvan välittämisen.

Äsken julkisti myös suomalainen tekoäly- ja IoT-yritys Marshall sopimuksensa Yhdysvaltain armeijan kanssa yhteistyöprojektista (LINKKI, uutinen 30.9.2022) ja muut aiemmat militarialuetta käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Bittium