Täyssähköauto tuo akkuvoimaa koteihin

Sähköautoista on tulossa tärkeä elementti uudenlaisena kotien varavoiman lähteenä. Pelkän lataamisen lisäksi akuista voidaan palauttaa sähkö takaisin talon verkkoon ja tasata näin esimerkiksi aurinkokennoilla ja tuulivoimalla varustettujen talojen kulutusta. Volvo pohjustaa tekniikaa jo tulevaan EX90-malliinsa.

Ruotsalainen Volvo on esittelemässä pian uuden EX90-täyssähköauton, johon tarjotaan valmius kaksisuuntaiseen lataamiseen. Auton akut voidaan ladata, kun sähkö on edullisinta ja varastoitua energiaa joko ajamista tai muuta käyttöä varten. Toiminto tulee ensiksi saatavilla vain valituille markkinoille.

Kuva: Volvo

Kaksisuuntaisuuden avulla auton akku voi antaa sähkövirtaa myös kalliiden huipputuntien aikana. Autosi pystyy lataamaan kodinkoneita ja muita laitteita tai jopa muita sähköautoja. Koko latausprosessi on automaattinen, ja sitä hallitaan yrityksen omalla sovelluksella. Sen algoritmi varmistaa, että akkua ladataan ja puretaan vain rajoitetusti. Näin ehkäistään akun kapasiteetin liiallinen heikkenemistä.

Uuden kaksisuuntaisen tekniikan avulla voi tulevaisuudessa uuden EX90-omistaja tarjota virtaa myös muille yhteensopiville sähköautoille. Tai jos omasta autosta on loppumassa varaus, voidaan sitä ottaa vastaan toisilta Volvo-sähköautojen kuljettajilta.

Tulevan EX90-mallin kaksisuuntaiset ominaisuudet ovat kehitysvaiheessa, eikä niitä tulla yrityksen mukaan tarjoamaan vakiona. Yritys selvittääkin parhaillaan eri vaihtoehtoja uuden tekniikan soveltamiseen ja tukemiseen.

Volvo aikoo tarjota autojen lisäksi lataukseen tarvittavan laitteistot,  seinäpistorasian ja kodin energianhallintajärjestelmän. Saataville on tulossa myös tarvikkeita, kuten kodinkoneiden sovitinpistokkeita ja kaapeleita toisten autojen lataamista varten.

Kuvtuskuva: Volvon prototyyppimallien akkuratkaisu.