Aurinkoenergia nostaa jo sähkötekniikan kauppaa

Sähköteknisten tuotteiden tukkumyynnin arvo kasvoi heinä-syyskuussa 22,1 prosenttia verrattuna vastaavaan jaksoon vuotta aiemmin. Tämän vuoden myynnin arvo oli syyskuun lopussa 994 miljoonaa euroa, mikä on 19,0 prosenttia suurempi kuin syyskuun lopussa viime vuonna.

Sähköteknisen kaupan liiton (STK) toimitusjohtaja Sallamaari Muhonen nostaa kasvun aiheista esiin muun muassa ennätysmäisen kiinnostuksen aurinkosähköä kohtaan. Aurinkopaneeleissa myös hintojen lasku ja aktivoituneet laajojenkin aurinkovoimaloiden rakentaminen tuovat kauppaa myös lähitulevaisuudessa.

’’Venäjän hyökkäyssota nosti energiaomavaraisuuden hetkessä meilläkin kiireelliseksi tavoitteeksi, johon kotitaloudet ja yritykset pyrkivät juuri asennuttamalla aurinkosähköjärjestelmiä”, Muhonen sanoo. Hän muistuttaa myös, että sähkötekninen ala on avaintoimija Suomen energiaitsenäisyyden ja huoltovarmuuden toteuttamisessa sekä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Muhonen odottaa vielä tältä ja tulevaltakin hallitukselta päätöksiä, jotka edistävät näitä päämääriä.  ’’Kotitalousvähennyksen painottaminen energiaremontteihin olisi konkreettinen ohjauskeino kuluttajien ja taloyhtiöiden toimintaan. Tärkeintä on kaikkien kannalta varmistaa sähköalan koulutuksen laatu ja riittävyys, jotta energiaomavaraisuudelle on nyt ja jatkossa suunnittelijansa ja tekijänsä.

Lisää: Aiemmat aurinkopaneeleita ja aurinkovoimaloita käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Energiavirasto (LINKKI, uutinen 20.6.2022)