Nokia-kännyköistä taideteoksia vai kiertoon?

Elektroniikan uusiutumistahti on vain kiihtynyt ja elektroniikkajätettä jätettä syntyy koko ajan entistä enemmän. Laitteita pyritään kuitenkin kierrättämään jo korjaamalla, mutta myös käyttämällä niiden materiaalit uusien valmistamiseen. Yksi tapa on käyttää kierrätetty elektroniikka taiteen teossa HMD Globalin tyyliin.

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global järjesti marraskuussa Lontoossa the Unnatural Museum of History -näyttelyn, jonka teokset olivat tehty kännyköiden elektroniikkajätteestä. Tarkoitus oli visualisoida kävijöille kasvavasta ongelmaa, jota e-jäte voi aiheuttaa, ellei niitä kierrätetä uusiksi tuotteiksi.

Teokset olivat saaneet inspiraationsa e-jätteen tutkimustuloksista. Samalla kävijöitä kerättiin myös vanhoja puhelimia kierrätykseen. Näyttelyllä juhlistettiin myös Nokia-kännyköiden ja tablettien Circular-tilaispalvelua, jossa laitteita vuokraavia asiakkaita pyritään palkitsemaan eri tavoilla mitä pidempään he samaa laitetta käyttävät.

Uudessa palvelussa otetaan vastuu laitteen koko elinkaaren hallinnasta ja pyrkivänsä pitämään ne poissa mahdollisimman pitkään toiminnassa. Käytetyt puhelimet otetaan tarvittaessa uuteen käyttöön tai niille annetaan toinen elämä kunnostuksen tai materiaalikierrätyksen kautta. Esimerkiksi kaikki sopivat osat ja materiaalit hyödynnetään uusien laitteiden valmistuksessa. Nokian Circular-tilauspalvelu toimii tällä hetkellä vain Iso-Britanniassa ja Saksassa.

Kuvituskuva: HMD Global, kännykkätaidetta