ICT-osaajalta kirja vihreästä koodista

Käsiteltävän datan määrä kasvaa räjähdysmäisesti muun muassa tekoälyn, IoT:n ja analytiikan vuoksi, joten ICT-alan energiankulutus ja päästöt ovat voimakkaassa kasvussa. Siihen tuo apua ohjelmistoyritys Exoven kasvujohtaja Janne Kalliola Vihreää koodia-kirjallaan.

Edelleen ohjelmistojen toteutuksessa pääpaino on uusissa ominaisuuksissa, ei ratkaisun ekotehokkuudessa. Ja varsinkin kun ongelmaan ollaan vasta nyt heräämässä ja korjaavia toimia tulisi tehdä nopeasti.  ICT-alan osuus maailman sähkönkulutuksesta on 4-10 prosenttia ja kasvihuonepäästöistä 2,1-3,9 prosenttia.

Ja vaikka ala käyttääkin paljon uusiutuvaa energiaa, kasvavat päästöt silti energiankulutuksen myötä. Lisäksi alaa ja tietotekniikka yleisestikin vaivaava laitteiden lyhyet elinkaaret ja uutuuksien himo kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja aiheuttavat osaltaan luontokatoa.

Suomalaisen suunnittelu- ja ohjelmistoyritys Exoven Janne Kalliolan kirjoittama Vihreä koodi -kirja pyrkii auttamaan ohjelmistokehittäjiä sekä ohjelmistojen ostajia muutoksessa. Yliopistotutkimusten ohella joulukuussa julkaistu opaskirja pyrkii opastamaan kehittäjiä vihreämmän koodin kirjoittamiseksi sekä määrittelemään käsitteen.

“Vihreästä koodista on puhuttu paljon Suomessa, mutta kukaan ei ole pystynyt kertomaan, että mitä se tarkalleen ottaen on. Asia kiinnitti huomioni eikä jättänyt rauhaan. Siksi kirjoitin tämän opaskirjan.”, toteaa kirjan julkaisseen Exoven perustaja ja kasvujohtaja Janne Kalliola.

Kirja pureutuu IT-järjestelmien tehokkuuteen kolmea kautta: tehokkuuden mittaaminen, hukan poistaminen ja ratkaisujen minimointi. Kalliolan mukaan tehokkuuden mittaaminen on vielä lastenkengissä ja ei ole aikaa odottaa, että mittaustuloksia olisi julkisesti saatavilla.

Sen sijaan energiaa syövää ja arvoa tuottamatonta hukkaa voidaan poistaa jo nyt ja sovellusten minimointi on järkevä strategia uusille ratkaisuille. Vaikka kirja on suunnattu ensisijaisesti sovelluskehittäjille ja ohjelmistosuunnittelijoille, siitä on merkittävää hyötyä myös IT-johdolle ja yrityksen vastuullisuusasiantuntijoille.

Aiheen ympärille kaavaillaan regulaatiota useista eri suunnista, esimerkiksi IFRS-standardi tulee muutaman vuoden sisällä vaatimaan yritysten hiilitaseen vuosittaista laskemista ja julkistamista kaikkien kolmen laajuusalan (scope) osalta. Lisäksi on odotettavaa, että EU:n vaatimukset tulevat myös kiristymään.

Lisää: Vihreää koodi, Janne Kalliola, Exove, 80 sivua (LINKKI, 3,1 Mt, pdf, vaatii kirjautumisen).