VTT investoi voittojaan teollisuuden tutkimuspilotteihin

Valtion teknologian tutkimuskeskus VTT käynnistää seuraaville kolmelle vuodelle viisi uutta teollisuuden tutkimusinvestointia, joiden tarkoitus on edistää Suomen vihreää siirtymää sekä samalla kiihdyttävät yritysten uudistumista ja kilpailukykyä. VTT haluaa edistää myös kansallista aloitetta mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilotointiympäristön rakentamiseksi.

Suomen talous kääntyy kasvuun vain tieteellisillä läpimurroilla ja uusilla innovaatioilla. Tähän tarvitaan tutkimuksen ja yritysten yhteistyötä, jota VTT haluaa lujittaa uusilla investoinneillaan. Samalla on varmistettava riittävät investoinnit innovointiin ja osaamiseen suomalaisten hyvinvoinnin takaamiseksi.

”VTT:n kaltaisen organisaation tehtävä on hankalinakin aikoina investoida tulevaisuuteen ja luoda ituja suomalaisen ja eurooppalaisen teollisuuden kasvulle vihreää siirtymää ja resurssiviisautta varten”, toteaa VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara.

”Useat kotimaiset ja kansainväliset yritykset ovat jo lupautuneet kumppaneiksi investointikohteisiin liittyviin tutkimusteemoihin. Tavoitteena on, että nämä panostukset kiihdyttävät teollisuuden uudistumista yrityksissä ja houkuttelevat lisäinvestointeja suoraan yrityksiin”, Antti Vasara sanoo.

VTT maksaa investoinnit yritysten toimeksiannoista viime vuosina kertyneistä voittovaroistaan. Valtion erityistehtävää toteuttavana osakeyhtiönä VTT ei maksa osinkoa omistajalleen, vaan investoi voittovarojaan osaamisen kehittämiseen, tutkimukseen ja laitteistoinvestointeihin.

Kumulatiivinen voitto vuodesta 2015 lähtien, jolloin VTT:stä tuli osakeyhtiö, on 28 miljoonaa euroa.  VTT on nyt tehnyt päätöksen sijoittaa tästä summasta seuraavien kolmen vuoden aikana 15 miljoonaa euroa viiteen edellä mainituista investointikohteista.

Lisäksi aloite mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilotointiympäristön edistämisestä etenee yhteistyössä Espoon kaupungin, Aalto-yliopiston ja Teknologiateollisuuden puolijohdetoimialan yritysryhmän kanssa. Investoinnit ovat luonteeltaan siemenrahoitusta. Esimerkiksi mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilot-investoinnissa on kyse kymmenien miljoonien investoinnista, johon tarvitaan muitakin julkisia ja yrityksiä rahoituslähteitä.

VTT:n investointiohjelman kohteet ja aloitteet 2023–2025

  • Lämpöä puhtaasti ja vakaasti kaupunkeihin – kotimainen kaukolämpöreaktori pystyyn 2030
  • Uudella pilotointialustalla ratkaisuja muovien ja tekstiilien kierrätyshaasteeseen
  • Biosynteettisten materiaalien digitaalinen kehitysalusta: uusia materiaaleja luonnon keinoin 10 kertaa nopeammin
  • Lääkinnällisten laitteiden pilotointiympäristö
  • Aloite mikroelektroniikan ja kvanttiteknologian pilotointiympäristön rakentamisesta

Lisää: VTT:n esitys uusista tutkimusinvestoinneista (LINKKI, pdf) sekä aiemmat VTT:n tutkimusta käsitelleet uutiset  Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: VTT (LINKKI, uutinen 2021)