Akkumateriaalien tuottajat perustivat vaikuttajajärjestön

Suomeen yli kuudella miljardilla eurolla lähivuosina investoiva akkuteollisuus järjestäytyi tänään omaksi ryhmäksi Kemianteollisuuteen. Ensivaiheessa uuteen Akkuteollisuus ry:n kuuluu yhdeksän pääosin akkumateriaaleja tai komponentteja tuottavaa yritystä. Akkupaketteja  kokoava Valmet Automotive  ei ole uuden järjestön perustajien joukossa.

Suomalaisen akkuteollisuuden etujärjestön perustaminen tuli ajankohtaiseksi koska eri puolilla Suomea on käynnissä useita ison mittaluokan akkuihin ja niiden raaka-aineisiin liittyviä hankkeita. Yritykset suunnittelevat investoivansa lähivuosina Suomeen yli kuudella miljardilla eurolla. Vuoteen 2027 mennessä akkuteollisuuteen laskettavat yritysten liikevaihto voi olla noin yhdeksän miljardia euroa vuodessa ja ala työllistäisi kuusi tuhatta työntekijää suoraan ja välillisesti 20 000 henkilöä.

Uuden järjestön toimitusjohtajaksi nimettiin tänään Pia Vilenius Kemianteollisuus ry:stä ja hallituksen puheenjohtajaksi Matti Hietanen Suomen Malmijalostuksesta.

Uusi Akkuteollisuus ry on tiettävästi alan ensimmäinen edunvalvontajärjestö maailmassa, eikä maailmalta ole löytynyt  järjestön puheenjohtaja Pia Vileniuksen mukaan vastaavia yhdistyksiä.

’’’Se, että olemme ensimmäisiä, kertoo siitä, että akkuteollisuuden yritykset Suomessa ovat suurella kunnianhimolla edistämässä kansallista TEMin asettamaa tavoitetta nostaa Suomi akkualan suurvallaksi’’, Pia Vilenius sanoo.

Ja tulevaisuudessa akkuteollisuuden nousua ja investointeja avittaa laajempikin yhteiskunnan sähköistyminen ja uudenkarhea kansallinen akkustrategia. ’’Toteutuessaan nämä hankkeet ja akkujen valmistuksen edellyttämä moderni kaivosteollisuus tuovat Suomelle kipeästi tarvittavan loikan talouskasvuun ja vahvistavat eurooppalaista teollista autonomiaa., toteaa Akkuteollisuus ry:n puheenjohtaja Matti Hietanen.

Mukana uudessa yhdistyksessä ovat perustamisvaiheessa Suomen Malmijalostus, Terrafame, Umicore Finland, Jervois Finland, Norilsk Nickel Harjavalta, Fortum Battery Recycling, Basf Battery Materials Finland, Keliber ja CNGR Finland.

Lisää: Akkuteollisuus ry;n tiedote 16.1.2023 (LINKKI).

Kuvituskuva: Fortum