Suomessa valmistetaan jälleen analogisia vinyyliäänilevyjä

Ensimmäinen kotimaassa valmistettu vinyylilevy sitten 1990-luvun on Jesse-yhtyeen tuplalevy Descend. Yhtyeen jäsenet hakivat uunituoreet levyt ystävänpäivänä Helsingin Levypuristamon tehtaalta, jossa valmistuu jo tuhansia analogisia vinyylilevyjä viikossa. 

Alkuvuodesta Helsingin Kyläsaareen valmistunut levypuristamon toimitusketju on pitkälti kotimainen. Levyn valmistus alkaa kaivertamalla musiikki niin sanotulle lakkalevylle. Jesse-yhtyeen albumin on kaivertanut helsinkiläinen Timmion Cutting. Puristamon asiakkaille kaiverrusta tekee myös Kuhmoisissa toimiva Virtalähde Mastering.

Pheenix Alphan automaattinen AD12-levyprässi puristaa jopa tuhat levyä päivässä.

“Meiltä on tilattu jo reilu parikymmentätuhatta levyä ja kuluvan vuoden aikana tavoite on puristaa ainakin satatuhatta vinyyliä. Helsingin Kyläsaaressa sijaitsevalla tehtaallamme on kaksi ruotsalaista, Pheenix Alpha AD12 -levypuristinta, joiden kapasiteetti on kymmeniä tuhansia levyjä kuukaudessa. Alkuaan hydrauliprässit piti tulla kanadalaiselta Viryl Technologiesilta.

Toimitusjohtaja Lupu Pitkänen, Helsingin levypuristamo

Kahdella automaattisella koneella vuotuinen kapasiteetti on yhdessä vuorossa yli kolmesataatuhatta levyä, joten pystymme vastaamaan kysyntään”, toteaa Helsingin Levypuristamon toimitusjohtaja Lupu Pitkänen.

Lempäälässä toimiva Kasematic valmistaa levypuristamolle LP-levyjen kannet ja levyjen etiketit painaa espoolainen Hannun Tasapaino. Ulkomailta levypuristamo hankkii lähinnä äänilevyjen raaka-aineena käytettävän PVC-muovin, jolle ei ole kotimaista toimittajaa.

CD-levyn ja sitäkin uudenmpana suoratoiston piti syrjäyttää vinyylilevy kokonaan , mutta niin ei kokonaan käynytkään vaan jopa myynnin arvolla vinlyylilevyt ovat ohittanut CD-levyt, joka sekin on antautunut pääosin jo suoratoistopalveluille.

“Suomalainen vinyylinvalmistus loppui 1990-luvulla varsin nopeasti sen jälkeen, kun Anttila-tavarataloketju päätti lopettaa vinyylien myynnin vuonna 1992”, taustoittaa toimittaja Mikko Mattlar, jonka yhdessä Petri Kuljuntaustan kanssa kirjoittama kirja Ääniuria – Äänilevyjen valmistuksen historia Suomessa ilmestyi joulukuussa.

Jatkuvasti digitalisoituvassa maailmassa, jo 1800-luvulla kehitetyn mekaanisen äänilevyn valmistuksen alkaminen uudelleen on yllättävää. Helsingin levypuristamon koekäytöt alkoivat marraskuussa 2022 ja tuotanto käynnistyi alkuvuodesta 2023. Ensimmäiset tilaukset on jo toimitettu asiakkaille.

Lisää: Helsingin levypuristamo (LINKKI) ja  kirja Ääniuria – Äänilevyjen valmistuksen historia Suomessa, jonka Helsingin levypuristamo on kustantanut (LINKKI).

Aloituskuva: Jesse-yhtye haki uunituoreen vinyylilevynsä Helsingin Levypuristamon tehtaalta. Kuvaaja Tero Vuorinen/Helsingin levypuristamo

Päivitetty