Digitunnistuksen muutos meni pitkäksi

Digitaalisen henkilöllisyyden muutokset keskeytyivät, kun istuva eduskunta ei ehdi käsitellä uudistusta mahdollistavia lakiesityksiä ennen istuntokauden loppua. Julkaisematta jäävät esimerkiksi tunnuslukulaite sekä mobiilisovellus. Onneksi henkilötunnusten riittävyyden tarjoava muutos etenee.

Tämän vuoden syyskuussa ei oteta käyttöön digitaalisen henkilöllisyyden palveluja, joita Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt. Myöskään henkilötunnuksen uudistus ei etene lukuun ottamatta välimerkkiuudistusta.

Digi- ja väestötietovirasto kertoo heillä olevan valmiudet jatkaa kehitystyötä myös tulevalla hallituskaudella, kun uusi eduskunta kokoontuu. Virasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden palveluja osana valtiovarainministeriön hanketta.

’’Uudistus on edelleen tarpeen ja uskomme myös Suomen seuraavan hallituksen näkevän tämän asian tärkeyden. Pystymme jatkamaan kehitystyötä ja julkaisemaan palvelut nopeasti, jos niin päätetään’’, sanoo ylijohtaja Pekka Rehn Digi- ja väestötietovirastosta.

Uusi vahva sähköinen tunnistautuminen ei ole vielä kaikkien saatavilla, vaikka yhä useammat palvelut ovat digitaalisia. Digitaalinen henkilöllisyystodistus parantaisi myös omien tietojen hallintaa, kun tunnistautumistilanteessa voisi jakaa itsestään vain tarvittavat tiedot.

Vaikka varsinainen digitunnistuksen uudistus tökkii niin varsinaisen henkilötunnuksen uudistus toteutuu osittain. Henkilötunnuksen liittyvä uusien välimerkkien käyttöönotto takaa esimerkiksi henkilötunnusten riittävyyden tulevaisuudessa. Välimerkkiuudistuksesta päätettiin jo viime vuonna.

Digi- ja väestötietovirasto jatkaa nykymuotoisten henkilötunnusten myöntämistä niin pitkään kuin niitä riittää. Tämän hetken arvion mukaan uusia henkilötunnuksen välimerkkejä annetaan ensimmäisen kerran huhtikuussa 2024.

Myös eurooppalaisen digitaalisen identiteettilompakon valmistelu jatkuu. Digi- ja väestötietovirasto on kehittänyt digitaalisen henkilöllisyyden ratkaisuja siten, että ne ovat laajennettavissa rajat ylittävään käyttöön EU-alueella, kuten EU pian jäsenmailtaan edellyttää.

Kuvituskuva: Digi- ja väestörekisterivirasto