Voima rahoittaa suomalaista kvanttisirujen tekijää

Suomalainen SemiQon rakentaa VTT-taustalla piipuolijohteisiin perustuvaa skaalattavaa kvanttiteknologiaa. Vasta helmikuussa toimintansa aloittanutta yritystä rahoittaa syväteknologian ratkaisuihin keskittynyt Voima Ventures. Yritys pilotoi jo siruteknologiaansa Espoon Otaniemen Micronovassa.

SemiQon-tiimi vasemmalta: toimitusjohtaja Himadri Majumdar ja tutkimusjohtaja Mika Prunnila (istumassa) sekä tieteellinen johtaja Janne Lehtinen ja tuotantojohtaja Markku Kainlauri.

VTT:n taustalla perustettu SemiQon tähtää markkinoille tuomalla tähän haasteeseen vastaavan ratkaisun kehittämällä teknologiaa kvanttisirujen valmistamiseksi edullisesti, nopeasti ja kestävästi piipohjaisista puolijohteista.

Piipohjainen puolijohdeteknologia on edelleen skaalattavissa, kuten Mooren laki on osoittanut jo vuosikymmenien ajan. Piipohjaisiin puolijohteisiin perustuvat kvanttisirut toimivat korkeammassa lämpötilassa kuin nykyiset kvanttitietokoneet.

”Valmistamiemme sirujen avulla kvanttitietokone voi toimia korkeammassa lämpötilassa ja vaatii siten vain murto-osan vaihtoehtoisten ratkaisujen vaatimasta energiasta”, toteaa SemiQonin toimitusjohtaja Himadri Majumdar.

Rahoittajaksi tulleen Voima Venturesin Jussi Sainiemen mukaan suurin osa kvantti-investoinneista maailmalla on kohdistunut suprajohtaviin ja muihin kubittiteknologioihin.  Sainiemen kukaan piipohjainen puolijohdekubittiteknologia on kuitenkin edelleen alirahoitettu, vaikka sen skaalautuvuuteen ei liity samanlaisia haasteita kuin useammilla muilla teknologiolla.

’’SemiQonin piipohjaisiin puolijohteisiin perustuva kubittiteknologia on elegantti ratkaisu, toteaa myös

VTT:n mikroelektroniikka- ja kvanttiteknologiatutkimuksen johtaja Tauno Vähä-Heikkilä.

Piille on jo olemassa teollisen mittakaavan valmistusprosesseja ja -ympäristöjä, koska sitä käytetään tavallisten tietokoneiden ja muiden elektroniikan laitteiden mikrosirujen valmistuksessa. SemiQon toimii tällä hetkellä tällaisessa pilotointiympäristössä Espoon Otaniemen Micronovassa. Yritys on ollut mukana VTT LaunchPad -yrityshautomossa, jonka tavoitteena on kaupallistaa VTT:n tutkimusta ja teknologiaa spin-off-yrityksiksi.

Lisää: Semiqon (LINKKI)

Kuvituskuva: Micronova Espoon Otaniemessä.