Tutkakameroiden syvyyskuvasta tarkempaa tietoa liikkuvien koneiden paikannukseen

Nykyaikaiset valoon perustuvat stereo- ja lidar-tyyppiset etäisyystutkat ja tekoäly auttavat tulevaisuuden työkoneita ja toimistorobotteja liikkumaan entistä itsenäisemmin. Perjantaina 24.3 tarkastetaan Tampereella FM Jukka Peltonäen väitöskirja etäisyyskartan avulla tehtävästä paikannuksesta.

Etäisyyskartta mitataan valoon perustuvalla lidar-etäisyystutkalla), joka on usein luotettavampi kuin digitaalisen kameran kuva ja toimii eri sää- ja valaistusolosuhteissa. Siinä otettua etäisyyskuvaa verrataan tekoälyn avulla kuvagallerian muihin kuviin, jolloin saadaan liikkuvan laitteen tarkka paikka selville.

Ulkona karkean tason paikannuksen saa GPS-satelliitin signaalista, mutta sisätiloissa tai esimerkiksi korkeiden rakennusten vieressä tämä ei ole mahdollista ja tarvitaan muita tapoja. Perjantaina tarkastettavaa väitöskirjaa varten FM Jukka Peltomäki tutki paikannusta varten syvyyskuvaan perustuvia menetelmiä.

Syvyyskuva saadaan esimerkiksi stereokameralla tai erilaisilla syvyyttä mittaavilla tutkarakenteilla kuten ToF, Lidar tai Radar.  (ToF, LiDAR, RADAR). Niiden hyvä ominaisuus on että ne sietävät tavallista digikameraa paremmin muutoksia säässä ja valaistuksessa. Tekoälyn avulla voidaan laitteen ottamaa kuvaa verrata aikaisemmin tallennettuihin kuviin ja näin selvittää nykyinen paikka kartalla.

Jukka Peltomäen väitöskirja on tehty Tampereen yliopiston Teollisuuden tutkijakoulussa ja väitöskirjan rahoitukseen on osallistunut Sandvik. Väitöstilaisuus järjestetään Tampereen yliopistolla tulevana perjantaina 24.3.2023 Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa Hervannan kampuksella.

Lisää: LiDAR Place Recognition with Image Retrieval -väitöskirja (LINKKI, 5,5 Mt, pdf)

Kuvituskuva: Sandvik.