3G-verkkojen loppuessa tarkista IoT-tuki

Suomi on monien muiden maiden tavoin luopumassa ensimmäisen sukupolven 3G-verkkojen operoinnista kuluvan vuoden loppuun mennessä. Esimerkiksi Elisa lopetti  ensimmäisen 3G-verkonsa Hämeenlinnassa jo alkuvuodesta 2023. Muutoksen yhteudessä kannattaa kuitenkin  kannattaa tarkistaa IoT-tyyppisten laitteiden verkkotuki ja siirtyä tarvittaessa 4G-tekniikkaan.

Valtaosalta mobiiliverkon käyttäjistä 3G-verkon poistuminen ei vaadi toimenpiteitä, mutta IoT-tyyppisissä ratkaisuissa kannattaa Elisan mukaan selvittää laitteiden verkkotuki.   Yleensä niiden käyttö on jatkossakin mahdollista 2G- ja 4G-verkoissa laitteen ja liittymän tukemasta teknologiasta riippuen. Tosin jotkut tukevat vain 3G-verkkoja, esimerkiksi osa riistakameroista tai yritysasiakkaiden käyttämistä maksupäätteistä jotkut toimivat pääasiassa 3G-verkossa.

Lisäksi esimerkiksi Telia korostaa asiakasviestinnässään, että jos laitteen sim-korttisi on hankittu vuonna 2010 tai jälkeen, se toimii 4G-verkossa. Vanhempien osalta kannattaa Telian mukaan kannattaa tarkista kortin ikä esimerkiksi korttiin painetusta numerosarjasta.

Aikanaan 3G-verkko mahdollisti tullessaan mobiilidataliikenteen, mutta nykyisin suoratoisto ja etätyöskentely vaativat toimiakseen tehokkaampia 4G- ja 5G-yhteyksiä. Lisäksi 3G-verkoista vapautuvat taajuuskaistat voidaan jatkossa hyödyntää lisäkaistana uudemmissa verkoissa.  Entistä vähemmälle käytölle jääneistä verkoista luopuminen parantaa myös mobiiliverkkojen energiatehokkuutta.

Lisäksi vajaassa 20 vuodessa maailma on myös muuttunut runsaasti, kun mietitään puhelimen ja kodin nettiyhteyden käyttöä. Ensimmäisen sukupolven 3G-verkot poistuvat lisäksi vaiheittain ja alueittain. Esimerkiksi Elisa tekee kullekin alueelle etukäteen tarvittavat verkon muutokset ja kuuluvuusparannukset, joilla varmistetaan sujuva siirtymä jäljelle jääviin verkkoihin.

Elisan ja Telian lisäksi myös DNA on ilmoittanujt lopettavansa 3G-verkkojen toiminnan kuluvan vuoden loppuun mennessä. 3G-verkon alasajon jälkeen esimerkiksi Elisalla jää 2G- eli GSM-verkko edelleen palvelemaan asiakkaita perusdatapalveluiden ja puheluiden välityksessä. Poikkeuksen tekee Traficomin mukaan Ahvenanmaalla toimiva teleoperaattori Ålcom, joka pitää poikkeuksellisesti 3G-verkon käytössä, mutta sulkee 2G-verkkonsa.

Lisää: Nykyisten 2G- ja 3G-verkkojen sulkemisen vaikutuksia ja tarvittavia toimenpiteitä on selvitetty myös Euroopan tasolla (LINKKI, pdf) sek’aiemmat 3G-verkkojen muutoksia käsitelleet uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).

Kuvituskuva: Elisa

Päivitetty SIM-osuudella sekä Traficomin ja Ålcomin 3G-verkkotiedoilla.