Kesä toi kuljetusrobotit eri puolille Suomea

Virolaisen Starship Technologiesin kuljetusrobotit kuljettavat pian ruokakasseja ja pian myös valmisaterioita tuhansien laitteiden voimin. Suomessa kuljetusrobotteja hyödynsi ensimmäisenä Alepa ja nyt S-ketju on  tuonut robottikuljetukset pääkaupunkiseudun lisäksi myös Turkuun, Poriin, Jyväskylään ja Ouluun.

Starship Technologies on laajentanut nopeasti tänä keväänä ja alkukesästä palvelujensa saatavuutta Suomea, mutta myös maailmalla. Yritys toimi yli 50 kohteessa ja uusimpana Starship on sopinut Boltin kanssa maailmanlaajuisesti valmisruokien toimittamisesta tuhansien robottien voimin.

Kumppanuuden julkistus osuu aikaan, kun Starship juhlii myös toista alansa virstanpylvästä. Se on tehnyt jo  viisi miljoonaa toimitusta ympäri maailmaa.

Yli 2 000 robotin kalusto on operoinut vuodesta 2018 lähtien autonomisen ajamisen L4-tasolla. Yhteistyötahojen lisäksi yrityksellä on Viron lisäksi tuotekehitysyksikkö Suomessa, jonka voimavaroja on kasvatettu.

Vuosi sitten Pekka Kosonen, Starshipin senior engineering manager kertoi yrityksen palkkaavan Helsingin yksikköön  lisää ohjelmistokehittäjiä. Organisaatio tuplaantui 2021 ja sama piti toteutua myös viime vuonna.

Alkuaan ruuan kuljetusrobotteja kehittävän yrityksen perustettiin Viroon vuonna 2014. Perustajina olivat Ahti Heinla (Skypen pääarkkitehti), Janus Friis (Skypen toinen perustaja) ja toimitusjohtaja Alastair-Westgarth. Myös uudella Starshipin teknologiaa hyödyntävällä ruokatoimittaja Boltilla on virolaistausta.

Lisää: Sharship Technologies (LINKKI) ja aiemmat yrityksen kuljetusrobotteja käsitelleet uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.

Starship Technologiesin kuljetusrobotti

  • Toimitusalue 1,5 – 3,2 kilometriä
  • Paino noin 35 kiloa
  • Kuljetuskapasiteetti 2 ruokakassia, 9 kg
  • Käyttövoima: sähkö, akut
  • Nopeus: 6 km/h
  • Ohjaustapa: Autonominen L4, tunnistaa esteet
  • 12 kameraa, ultraäänisensoreita ja tutkia
  • GPS-paikannus ja tekoäly
  • Etäohjaus ja kännykkäsovellus