Akustiikan tutkijat pilkkoivat äänen aiempaa tarkemmin kolmeen osaan

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet äänenkäsittelyn SiTraNo-ohjelmiston, jonka avulla äänisignaali voidaan pilkkoa kolmeen osaan ja käsitellä osia haluamallaan tavalla. Menetelmän uskotaan avaavan kokonaan uusia mahdollisuuksia äänenkäsittelyyn.

Akustiikan tutkijat ovat jo 2000-luvun alusta alkaen jakaneet äänen kolmeen perusosaan: siniääniin, kohinaan ja transientteihin, joita on tutkittu myös Aalto-yliopiston akustiikan laboratoriossa.

”Vuonna 2016 opiskelijamme Eero-Pekka Damskägg esitti ensimmäisen kerran äänenkäsittelyn diplomityössään nopean tavan minkä tahansa äänen hajottamiseen kolmeen”, Aalto-yliopiston akustiikan professori Vesa Välimäki kertoo.

Nyt Aalto-yliopistossa on todistettu nyt, että mitä tahansa ääntä voidaan matkia tarkasti yhdistämällä vihellyksiä, kilahduksia ja sihinää.

’’Ydinajatuksemme on, että mikä tahansa ääni voidaan hajottaa näihin kolmeen osaan – ei ole väliä ovatko ne yksinkertaisia tai monimutkaisia”, kertoo Aalto-yliopiston tohtoriopiskelija Leonardo Fierro sanoo.  Hänelle äänien muokkaaminen on tuttua myös muusikkona ja rap-artistina.  Kehitetyn SiTraNo-ohjelman nimi tulee hänen mukaansa englanninkielisten termien alkutavuista Sines, Transients, Noise.

Uusi äänenhajotusmenetelmän pääasiallinen käyttökohde tulee tutkijoiden mukaan olemaan äänen aikaskaalan muokkaus, erityisesti musiikkiäänitteiden hidastaminen.

”Äänen hidastaminen eli äänen aikavenyttäminen kiinnostaa tällä hetkellä meitä eniten. Olemme jo kehittämässä parempia aikaskaalan muokkausmenetelmiä, joissa käytetään syväoppivaa hermoverkkoa auttamaan komponenttien venytystä”, kertoo Aalto-yliopiston professori Välimäki.

Korkealaatuinen äänihajotelma mahdollistaa myös uudentyyppisen musiikin uudelleenmiksauksen.  ”Yksi niistä on särötön dynaamiikan kompressio eli dynaamisen alueen pakkaaminen, jossa voimme vähentää äänen paikallisten huippujen voimakkuutta ja sen jälkeen lisätä äänen kokonaisvoimakkuutta”, tohtoriopiskelija Fierro kertoo.

Lisää: Enhanced Fuzzy Decomposition of Sound Into Sines, Transients, and Noise – artikkeli Journal of the Audio Engineering Society -lehdessä (LINKKI)

Kuva: Leonardo Fierro (vas.) ja professori Vesa Välimäki testaamassa SiTraNo-ohjelmistoa Aalto-yliopiston akustiikan laboratorion Otala-huoneessa. Kuvaaja Anna Berg/Aalto-yliopisto.