Selvitys: Kuka käytti eniten mobiilidataa?

Televerkkojen analyysiyhtiö Tefficientin uusimman raportin mukaan DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna mobiilidataa eniten Euroopassa ja toisena Elisa. Suomen Teliasta oli raportissa oli vain 2022 tiedot. Kasvua käyttäjäkohtaisiin datamääriin tuli etenkin liikkuvasta kuvasta ja 5G-verkkojen laajentumisesta.

DNA:n asiakkaat käyttivät alkuvuonna eniten liittymäkohtaista mobiilidataa Euroopassa, mutta olivat myös koko maailman kärkijoukoissa, kertoo tutkimusyhtiö Tefficientin 3/2023-raportti.  Sen mukaan DNA:n asiakkaat käyttivät vuoden 2023 tammi–kesäkuun aikana liittymää kohden keskimäärin 48,8 gigatavua dataa kuukaudessa, kun vuosi sitten luku oli 42,6 gigatavua.

Elisalla asiakaskohtainen käyttömäärä oli alkuvuodesta 47,8 gigatavua, mutta Telian Suomen osalta tarjolla ei ollut vielä vertailukelpoista lukua vaan raportissa oli vuoden 2022 luku.

Datamäärien kasvua vauhdittaa teleoperaattoreiden mobiiliverkoissa liikkuvan kuvan lisäksi uudet nopeammat 5G-verkot. DNA:llakin liittymäkohtainen datamäärä on yli kaksinkertaistunut vain neljässä vuodessa, sillä operaattorin kuluttajat käyttivät vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla mobiilidataa vasta 23,5 gigatavua per liittymä.

Nopeuden kasvattamisen lisäksi 5G-tekniikalla on uudenlainen rooli mobiiliverkon energiatehokkuuden paranemisessa. Uudessa 5G-verkossa voidaan välittää samalla energiamäärällä merkittävästi enemmän dataa kuin 4G-verkoissa. Eli vaikka datavolyymi on viime vuosina kasvanut merkittävästi, on mobiiliverkon energiankulutus kasvanut vain nimellisesti. Eli verkkojen energiankulutus gigatavua kohden on laskenut.

Tefficient on kansainvälinen tietoliikennealan analyysi-, vertailu- ja konsulttiyritys,  DNA sponsoroi raportin tekemistä.

Lisää: Tefficientin raportti, Industry analysis 1-3/2023 (LINKKI,pdf).

Päivitetty

Koko maailman TOP 5-mobiilidatan käyttö, gigatavua per liittymä, Tefficient 3/2023

  1. Zain, Kuwait, 60,0*
  2. DNA, Suomi, 48,8
  3. Elisa, Suomi, 47,8
  4. Zain, Saudi-Arabia, 45,6*
  5. LMT, Latvia, 43,6*

*Vain koko vuoden 2022 luvut

Kuva: DNA