6G-tutkijat tekivät tulevaisuusoppaan

Pääosin oululaisten 6G-tutkijoiden toteuttama uutuuskirja esittelee, miten tulevat kuudennen sukupolven kännykkäverkot muuttavat tulevaisuuttamme. Aiemmin alueella on keskitytty uuden tietoliikenteen vaativaan signaalinkäsittelyyn ja teknologian perustutkimukseen. Uutuuskirjan voi ladata kätevästi netin kautta luettavaksi pdf-muodossa.

Siirtyminen 5G:stä 6G:hen ovat jo nyt tietoliikennetutkijoiden arkea, vaikka ihmisten arjessa muutokset näkyvätkin vasta 2030-luvulla. Uusi 6G-teos vie lukijansa matkalle kohti mobiiliverkkojen tulevaa muutosta, jossa on paljon muutakin kuin kovaa – toki tarpeellista – tekniikkaa.

”Kirjoittaessamme pyrimme tasapainoilemaan käytännöllisyyden ja visioinnin välillä. Toivon, että tällä kirjalla on panos alaan ja että työmme myötävaikuttaa tulevaisuuden 6G:n kehittämiseen”, sanoo kirjan teossa mukana ollut Martti Ahtisaari instituutin professori Petri Ahokangas. Kirjan sisällössä yhdistyvätkin sopivasti tekniset ja liiketoiminnan näkökulmat. Esimerkkejä on otettu teollisuudesta, jossa viime aikoina on otettu käyttöön ensimmäisiä IoT-ratkaisuja, 5G-privaattiverkkoja ja digitaalisia kaksosia.

Uutuuskirja esittää 6G-skenarioiden lisäksi myös kriittisiä kysymyksiä siitä, mitä nykyinen 5G ja sitä seuraava 6G sisältävät.  Ja mitkä ovat todelliset hyödyt, joita voidaan saada 5G- ja 6G-innovaatioista tai millaista säätelyä ja lainsäädäntöä tarvitaan sekä millaisia laajempia vaikutuksia 6G-tekniikoilla on tuleviin palveluihin, yrityksiin ja koko yhteiskuntaan?

”Kirja tiivistää tärkeimmät työkalut ja havainnot pitkäaikaisesta monitieteisestä tutkimusyhteistyöstä eri sidosryhmien kanssa’’, kertoo Oulun yliopiston 6G Flagship-hakken ja Infotechin tutkimusjohtaja Marja Matinmikko-Blue.  Oulun yliopiston tutkimustapa on hänen mukaansa nyt ajankohtaisempi kuin koskaan ennen uusien teknisten mahdollistajien, liiketoimintamallien ja niihin liittyvän sääntelyn yhdistäjänä.

Uutuuskirjan ovat toimittaneet Martti Ahtisaari Instituutin johtaja Petri Ahokangas ja professori Annabeth Aagaard Aarhuusin yliopistosta. Heidän lisäkseen kirjoittajia ovat mukana olleet Oulun yliopistosta tutkijat Marja Matinmikko-Blue, Seppo Yrjölä, Irina Atkova, Marika Iivari, Oxana Gisca, Pia Hurmelinna-Laukkanen, Ahmad Arslan ja Jillian Gordon Glasgown yliopistosta, Paul Timmers Oxfordin yliopistosta ja konsulttiyhtiö Serentschyn Georg Serentschy.

Lisää: The Changing World of Mobile Communications: 5G, 6G and the Future of Digital Services, 350 sivua, e- ja kirjamuodossa, Springer 2023 (LINKKI, pdf, 6,3 Mt)

Kuva: Oulun yliopisto