Nopea 5G-verkko ja AR/VR-tekniikkaa sairaalaan

Euroopan komissio on valinnut CEF Digital -ohjelman ehdotuspyyntöjen joukosta 42 hanketta, joista yksi Suomen neljästä projektista keskittyy uusimman 5G- ja virtuaalitekniikan tuomiseen sairaaloihin. Hankkeessa on mukana Edzcomin lisäksi Oulun yliopisto ja yliopistollinen sairaala sekä it-osaaja Wicoar Technologies.

Uudenlaisen teknologiahankkeen tavoitteena on toimia edelläkävijänä 5G-teknologian hyödyntämisessä sairaalaympäristössä ja luoda uudenlainen turvallinen ja suurikapasiteettinen langaton verkko.

Hankkeessa ollaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan langaton 5G-verkkoalusta, jossa keskitytään erityisesti puettavaan teknologiaan, joka sisältää niin lisätyn todellisuuden (AR) kuin perinteisemmän virtuaalitodellisuuden (VR) ratkaisut. Oulussa tullaan testaamaan yksityinen 5G-verkkojen soveltuvuutta sairaalaympäristöön ja AR/VR-teknologioiden käytettävyyttä erilaisissa sairaaloiden olosuhteissa. Hankkeessa on tarkoitus jalostaa ja optimoida myös uusia tiedon jakamis- ja visualisointitekniikoita.

Hankkeessa yksityisen 5G-verkon käyttöönotto on ratkaisevan tärkeää äärimmäisen käytettävyyden, keskeytymättömän toimivuuden ja tietoturvan varmistamiseksi. Kehitettävä verkko voi toimia myös langattomien teknologioiden tulevalle laajentamiselle ja hyödyntämiselle terveydenhuollossa, myös tuleville sukupolville.

”Nyt projektissa rakennettava verkko on sekä turvallinen että huoltovarmuuden kannalta erinomainen, ja toimii pohjana myös muille innovatiivisille terveydenhuoltoa tukeville ratkaisuille’’, sanoo Edzcomin Petri Parviainen. Hänen mukaansa ratkaisu tulee käyttöön tulevaisuudessa varmasti laajasti niin Suomessa kuin Euroopassakin.

Lisää: EU-rahoitusta suomalaisille digihankkeille (LINKKI, LMV)

Kuvituskuva: Virtuaalitekniikat ja muut uudet puettavan elektroniikan tekniikat voivat olla tulevaisuutta sairaaloiden leikkaussaleissa. Kuva: Edzcom