Datakeskusyritys tuo Ranskasta kvanttiosaamista

Suomalaisyritykset voivat hyödyntämään suomalaisten kvanttitietokoneiden lisäksi  pian myös ranskalaisen kvanttiteknologiayritys Alice & Bobin kvanttiosaamista. Yritys on sopinut datakeskus- ja tietoliikenneyritys Equinixin kanssa myös kvanttitietokoneiden toimintojensa käytöstä verkon kautta. Yritys hyödyntää kvanttikoneissaan jo suomalaisen Blueforsin jäähdytystekniikkaa.

Kvanttitietokoneiden avulla voidaan suorittaa laskennallisesti erittäin vaativia tehtäviä esimerkiksi simuloinnin, optimoinnin, koneoppimisen ja kryptografian saralla. Vaikka kvanttiala onkin vielä tuore, on teknologian avulla mahdollista mullistaa lukuisia teollisuuden prosesseja sekä auttaa jopa hidastamaan ilmastonmuutosta.

”Olemme ylpeitä, että teknologiamme siirtyy laboratoriosta maailmalle’’, tuulettaa Alice & Bobin toimitusjohtaja Théau Peronnin.

Uuden yhteistyön kautta ranskalaisten Alice & Bobin kvanttikoneiden tehot ovat myös Equinixin suomalaisyritysten käytössä Metal- ja Fabric -palveluiden avulla.

Ranskalaisyhtiö rakentaa myös uutta kvanttitietokoneiden patentoitua teknologiaa, joka auttaa välttämään prosessoreissaan kvanttikoneiden satunnaisesti tekemät laskentavirheet. Yritys kehittää jo uutta patentoitua teknologiaa, ns. cat qubitia, jonka avulla kvanttitietokoneet voisivat välttää laskentavirheet, joita monet nykyiset kvanttitietokoneet saattavat tehdä.

Cat qubitit ovat itse itseänsä korjaavia suprajohtavia kvanttibittejä eli kubitteja, joiden avulla voidaan tehdä entistä  vikasietoisempaa kvanttilaskentaa. Näin kvanttiteknologian potentiaali voidaan valjastaa kaupalliseen käyttöön entistä paremmin.

Ranskalainen Alice & Bob on yksi monista Euroopassa vuosina 2010-2020 perustetuista kvanttialan yrityksistä, joita on maanosassa lähes seitsemänkymmentä.  Suomessa kvanttitietokoneita kehittää VTT:n kansssa IQM ja jäähdytystekniikoita Bluefors, jota ranskalaisyhtiö myös hyödyntää laitteissaan. Verkon kautta kvanttilaskentapalveluita tarjoaa myös Kajaanissa supertietokoneita operoiva tieteen tietotekniikan keskus CSC,

Kuvituskuva: Alice & Bob

Lisää: Alice & Bobin (LINKKI) ja Equinixin (LINKKI) uusimmat lehdistötiedotteet sekä Uusiteknologia.fi:n aiemmat kvanttitietokoneita käsitelleet artikkelit (LINKKI).