AVR-kontrolleri tarkkoihin moottoriohjauksiin

Piirivalmistaja Microchip on tuonut pienten harjattomien tasavirtamoottorien ohjaukseen AVR-pohjaisen kontrolleripiirin. Uuden piirin avulla voidaan vähentää esimerkiksi moottoreiden tärinää ja muuta oheiselektroniikkaa.

Alkuaan norjalaista suunnittelua oleva AVR-piiriarkkitehtuuri saa jatkoa Microchipillä uudesta AVR16EB32. Yhtiöllä on mallistossaan oman PIC-arkkitehtuurin lisäksi myös ARM-pohjaisia ratkaisuja.

Valmistajan uusin AVR-piiri on 8-bittinen EB-kontrolleri, jonka avulla voidaan säätää moottorin nopeutta, ajoitusta ja sekä moottoriin syötettävää aaltomuotoa reaaliajassa. Se parantaa näin moottorin toimintaa laajemminkin, vähentää melua ja lisää tehokkuutta suurilla nopeuksilla.

Uutuusohjaimessa on valmistajan mukaan monia toimintoja, jotka mahdollistavat useiden toimintojen käytön minimaalisella ohjelmoinnilla. Esimerkiksi ympäristöanturien lukeminen ja sarjaliikenne voidaan tehdä pääprosessoriytimestä riippumatta. Lisäksi piirin pieni koko (3 mm x 3 mm) mahdollistaa ohjauselektroniikan sijoittamisen suoraan moottoriin.

Uuden AVR EB MCU:n tärkein tekninen erikoisominaisuus on kuitenkin uusi 16-bittinen ajastin/laskuri E (TCE), jossa on neljä vertailukanavaa pulssinleveysmodulaatiolle (PWM) ja aaltomuodon laajennukselle (WEX). Uusi piiri  tarjoaa myös 24-bittisen ajastin/laskurin F (TCF)  lohkon joustavaan ja tarkkaan taajuuden luomiseen ja ajoitukseen sekä turvasuojatun ohjelmointi- ja virheenjäljitysliittymän.

Piirin hyödyntämistä varten on tarjolla valmistaja MPLAB-kehitysratkaisu sekä koekortti Curiosity Nano Development Board.  -kehityskortin Se voidaan liittää MPLAB X:ään, Microchip Studioon sekä ruotsalaisen IAR:n Embedded Workbench IDE-ympäristöön. Kehitysaikaa voi lyhentää myös graafisella MPLAB Code Configurator (MCC) Melody-ratkaisulla.

Lisää: Microchip (LINKKI), AVR 16EB32 ja kehityspaketti Curiosity Nano Evolution kit (LINKKI) ja komponenttijakelijat (LINKKI).