Raportti: Tietoliikenteen ensi vuoden suurimmat riskit – tekoäly rassaa ja auttaa

Turvallisuus tulee olemaan ensi vuonna tietoliikennealan ykkösaihe konsulttiyritys EY:n mukaan. Lisäksi generatiivisen tekoälyn tulo kasvattaa alan turvallisuuteen liittyviä haasteita. Myös kuluttakäyttäytyminen voi muuttaa tilannetta. Tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY listaa vuosittain tietoliikennealan kymmenen suurinta riskiä.

Tietoliikennemarkkinat ovat murroksessa ja pilvistyminen, avointen ratkaisujen yleistyminen sekä tekoäly aiheuttavat yritysjohdolle harmaita hiuksia turvallisuuden lisäksi jatkuvasti kohoavien kustannusten lisäksi.

”Turvallisuuskysymykset ovat tietoliikennealan riskilistauksen kärjessä, eikä tulos yllätä”, sanoo EY Suomen TMT-liiketoiminnan kehitysjohtaja Peik Schulman.  Lisäksi hänen mukaansa tekoälyn valjastamiseksi ja sen aiheuttamien riskien minimoiseksi tarvitaan näkemyksellistä johtamista ja kykyä nähdä tekoälyn pitkän aikavälin vaikutukset.

Tekoälyn kehitys nostaa myös sääntelyn vuoden 2024 riskilistauksessa pykälän ylöspäin, yhdeksännelle sijalle. Raportin mukaan epävarmuus tulevasta tekoälylainsäädännöstä luo epävarmuutta tietoliikennealan yrityksissä. EU:ssa tämä on herättänyt huolta siitä, että tekoäly saattaa tukahduttaa innovaatiot ja rajoittaa kansainvälistä kilpailukykyä.

Konsulttiyritys EY:n raportin ”Top 10 risks for telecommunications in 2024” mukaan 68 prosenttia tietoliikennealan yrityksistä uskoo, etteivät ne tee tarpeeksi hallitakseen tekoälyn aiheuttamia ei-toivottuja seurauksia. Vastanneista 74 prosenttia sanoo, että on tehtävä enemmän toimenpiteitä tekoälyn rikollisen käytön estämiseksi. Lisäksi 53 prosenttia raportin mukaan tietoliikennealan yrityksistä uskoo, että kyberrikosten kustannukset heidän organisaatiolleen nousevat 40 prosenttia vuodesta 2022 ja ylittävät kolme miljoonaa dollaria vuonna 2023.

Elinkustannusten nousu sijoittuu EY:n raportissa oiseksi riskien listalla ja kolmannes kotitalouksista on sitä mieltä, etteivät teleoperaattorit ole tukeneet heitä elinkustannuskriisin keskellä. Vaikka vain 16 prosenttia kuluttajista karsii aktiivisesti kiinteiden yhteyksien ja mobiililiittymien kustannuksista, monet etsivät parempia palveluita.

Lisäksi peräti 60 prosenttia kuluttajista on sitä mieltä siitä, että elinkustannusten nousu on kasvattanut kiinnostusta edullisempien tarjousten metsästämiseen. Lisäksi suoratoistomarkkinan sekavuus ja ylitarjonta turhattavat kuluttajia sekä vaikeuttavat entisestään operaattoreiden lisäarvopalveluiden myyntiä. Lähes puolet vastaajista sanoo, että on vaikea ymmärtää selityksiä hintamuutosten taustalla.

Riittämätön osaamisen ja kyvykkyyksien hallinta on uusi tulokas tietoliikennealan riskilistalla. Se debytoi vuoden 2024 listauksessa kolmannella sijalla. Tekoäly on tässäkin vaikuttimena. Generatiivisen tekoälyn ja reunalaskennan uusien teknologiasyklien nopeutuessa digitaalisen huippuosaamisen kysyntä kasvaa. Verkkoinsinöörien puute on alalla välitön haaste. Taloudelliset paineet vahvistavat trendiä, mikä uhkaa tulevaisuuden osaajien rekrytointia. Yli puolet (55 %) tietoliikennealan työnantajista on jäädyttänyt rekrytointeja, mikä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin muilla toimialoilla (28 %).

EY:n Top 10 risks for telecommunications in 2024 -raportti on osa yrityksen tutkimuksellista raporttisarjaa. Analyysi perustuu yrityksen sektoritutkimusohjelmaan, jossa hyödynnetään aiempia teollisuuden ja kuluttajatutkimusten tuloksia ja sektorin ammattilaisten näkökulmista.

Tietoliikennealan 10 suurinta riskiä maailmanlaajuisesti

  1. Yksityisyyden, turvallisuuden ja luotettavuuden vaatimukset
  2. Toimenpiteet asiakkaiden tukemiseksi kohonneiden elinkustannusten vuoksi
  3. Puutteet osaamisen ja kyvykkyyksien hallinnassa
  4. Kestävään kehitykseen liittyvät haasteet
  5. Uusien liiketoimintamallien puutteellinen hyödyntäminen
  6. Verkon laatu ja arvolupaus
  7. Epäonnistuminen työpaikkakulttuurin ja työskentelytapojen parantamisessa
  8. Tehoton yhteistyö ulkoisten ekosysteemien kanssa
  9. Kyvyttömyys mukautua sääntelyyn
  10. Epäonnistuminen infrastruktuuriresurssien hyödyntämisessä

Lähde: Top 10 risks for telecommunications in 2024 (LINKKI)