Ohjelmistoala vetää henkeä rekrytoinneissa

Suomalainen ohjelmistoala vetää henkeä uusien työntekijöiden palkkaamisessa vaikka ala kasvaa edelleen voimakkaasti, kertoo alan toimialajärjestö Software Finland. Taustalla on että yritykset panostavat nyt viime aikojen kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena alan rekrytointi on hidastunut.

Ohjelmistoalalla on totuttu kasvulukuihin, joita muilla aloilla voidaan usein vain haaveilla. Software Finland ry:n uunituore Sykemittari kertoo, että tässä suhteessa tilanne ei ole muuttunut, sillä suomalaisten ohjelmistoyritysten ylivoimainen enemmistö ennakoi yhä kasvua.

”Vielä viime syksynä kannattavuuden parantumista odotti 80 prosenttia ohjelmistoyrityksistä, nyt sitä odottaa vajaat 63 prosenttia’’, sanoo Software Finland ry:n toimitusjohtaja Rasmus Roiha. Hänen mukaansa rekrytoinnin hidastuminen koske kaikkia, sillä Software Finland selvityksen mukaan edelleen henkilöstömäärän kasvua odottaa ohjelmistoalalla talouden heikosta yleistilanteesta huolimatta lähes puolet yrityksistä.

Yritykset panostavat nyt kehnon taloustilanteen heikentämään kannattavuuteen, minkä seurauksena rekrytointi on hidastunut. ’’Henkilöstömäärässä kasvun saldolukumme on 36,6 %, kun taas pk-yrityksillä yleensä luku on -3 prosenttia eli pakkasen puolella, lähes 40 prosenttiyksikköä alhaisempi siis”, vertaa ohjelmistojärjestön  Roiha.

Ohjelmistojärjestön uuden sykemittarin mukaan lähes 60 prosenttia alan yrityksistä osallistui julkisiin hankintoihin viime vuonna. Kun yrityksiltä kysyttiin Sykemittarissa syitä siihen, miksi julkisiin hankintoihin ei (40,8 %) lähdetä, nousi esiin kiinnostava seikka SaaS- (Software as a Service) yritysten osalta.

”Julkisten IT-hankintojen ehdoissa ei tällä hetkellä ole mukana nimenomaan SaaS-hankintoja koskevia ehtoja. Sykemittarimme vapaissa vastauksissa nousi esiin toive, että tähän saataisiin muutos. Olemme erittäin kiitollisia valtiovarainministeriölle, että olemme päässeet mukaan JIT-hankintoja pohtimaan. Tällaisia käytännön muutostoiveita on hyödyllistä saada työryhmälle tiedoksi”, toteaa Roiha.

Software Finland ry:ssä on mukana yli 600 softayritystä Suomesta. Aiemmin järjestö tunnettiin nimellä Ohjelmisto- ja e-business ry ja vuoteen 2018 nimellä Ohjelmistoyrittäjät ry.

Lisää: Software Finland ry:n sykemittari kevät 2024 (LINKKI, pdf)