Nuoret kehittivät inhimillistä shakkikonetta ja vähemmästä oppivaa konenäköä

Nuorison tiedekilpailun tämän vuoden voitot menivät Tampereelle, Helsingin Maunulaan, Puistolaan ja Etelä-Haagaan, sekä Taipalsaarelle. Finaali käytiin viikko sitten Aalto Design Factoryssa Espoossa. Kisan toisen asteen opiskelijoiden finaalissa  kisasi yhteensä 22 työtä shakkikoneesta oppivaan konenäköön.

Tutki-kokeile-kehitä-kilpailun järjestävät vuosittain Tekniikan akateemiset TEK ja Kehittämiskeskus Opinkirjo. Tavoitteena on kannustaa lapsia ja nuoria tekemään tiedettä ja tekniikkaprojekteja tutkimuksellisin ottein. Kilpailuun saapui kaikkiaan 151 työtä, joista esiraati valitsi finaaliin 34 työtä, joista toisen asteen hankkeita oli 22. Toisen asteen kisan voittivat Manu Kiiskilä Tampereen lyseon lukiosta. Kalle Wesanko, Zhiyuan Liu ja Matias Manninen Maunulan yhteiskoulusta ja Helsingin Matematiikkalukiosta.

Konenäköä kehittänyt Manu Kiiskilä esittelee työtään Espoon Otaniemessä Tutki-Kokeile-Kehitä-24-finaalissa. Kuvaaja Jari Härkönen.

Voittajista Manu Kiiskilän konenäköä käsittelevä työ oli kilpailun paras tutkimuksellinen työ. Hän tutki työssään, voisiko konenäköä kouluttaa pienemmällä datamäärällä kuin mitä tällä hetkellä yleisimmin käytetään.  Lopullinen tulos oli, että hybridikonenäkö toimii pienellä datamäärällä paremmin kuin pelkkä Transformer-neuroverkkomalli, joka on koulutettu samalla pienellä datajoukolla. Käytännön sovellus on esimerkiksi kasvaimien tunnistaminen kuvista.

Toisen palkituista hankkeista oli Kalle Wesankon,  Zhiyuan Liun ja Matias Mannisen inhimillinen shakkikone, joka nimettiin kisan parhaimmaksi soveltavaksi työksi. Siinä kehitettiin shakkia pelaavaa tekoälyä, joka tekisi mahdollisimman ihmismäisiä siirtoja.

Lopulta he tulivat siihen tulokseen, että heidän optimointimenetelmänsä ei ole paras tapa inhimillistää shakkikonetta. Kolmikko esittikin, että parempi tapa olisi  valita neuroverkkoihin pohjautuva lähestymistapa.

Voittajat saavat rahapalkinnon lisäksi matkan edustamaan Suomea EU:n nuorten tiedekilpailuun EUCYS Puolan Katowiceen syyskuussa. Nuorempien sarjan voittajat tutkivat aivokasvaimia ja lukemiseen innostamista. Kaikki tulokset näet Tutki-kokeile-kehitä-sivustolta (LINKKI).

Lisää: Inhimillinen shakkikone (LINKKI,pdf) ja oppiva konenäköratkaisu (LINKKI, pdf)

Kuva: Kalle Wesanko esittelee ryhmänsä työtä Tutki-Kokeile-Kehitä 2024 finaalissa. Kuvaaja Jari Härkönen.