GPS-häirintä kasvussa – tässä viimeisimmät luvut

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on saanut kuluvan vuoden aikana kasvavassa määrin ilmoituksia GPS-häiriöistä ilma-aluksista Suomen ulkopuolelta ja myös Suomen alueelta. Virasto seuraa erityisesti ilma-alusten raportointia, kerää lisätietoa ja tekee radiohäiriötilanteissa yhteistyötä myös Baltian maiden, Ruotsin ja Norjan kanssa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomm kertoo, että vuoden 2024 aikana on tullut huhtikuuhun mennessä Suomesta jo 1200 ilmoitusta GPS-häiriöistä Ilmailusta, kun koko viime vuonna koko määrä oli vain 239 ilmoitusta. Oman maan lisäksi Suomen ulkopuolelta meille lentävät yhtiöt ovat tehneet  noin 2100 ilmoitusta vuonna 2024.

Ulkomailta GPS-häiriöistä on tullut runsaasti esimerkiksi Mustanmeren, Kaliningradin ja Suomenlahden alueilta. Venäjältä tulevat GPS-häiriöt ovat esimerkiksi osoitus Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan vaikutuksista. GPS-häiriöillä ei ole ollut Traficomin mukaan vaikutuksia lentojen turvalliseen suorittamiseen. Joitakin lentomuutoksia esimerkiksi Finnair on kuitenkin tehnyt.

GPS-häiriöiden selvittämisen ongelmana on, että ilmailusta raportoituja GPS-häiriöitä on vaikea Traficomin mukaan havaita maan pinnalta ja ne saattavat olla hetkellisiä tai paikallisia, jolloin niitä on vaikea edes jälkikäteen edes todentaa.  Vuonna 2024 maanpinnalla GPS-häiriöitä n Traficomille ilmoitettiinkin vain viisi.

Traficom havaitsee aika ajoin myös pienitehoisia, tyypillisimmin autoissa käytettäviä häirintälähettimiä eli jammereita, joilla pyritään häivyttämään oman ajoneuvon, ajopiirturin tai puhelimen sijaintia. Jammerit ovat Suomessa laittomia radiolähettimiä, joiden poistamisessa virasto tekee yhteistyötä poliisin kanssa.

Lisää: Aiemmat uutiset Uusiteknologia.fi:n GPS-paikannukseen (LINKKI) ja siihen kohdistuneista häiriöitä (LINKKI). Tässä (LINKKI) myös GPS-häiriöistä raportoivalle suomalaiselle GPS Jamming -sivustolle.

Kuvituskuva: Shutterstock

Päivitetty uusi linkki