Aurinkokennot katoille EU:n vaatimuksesta – YIT sopi asennuksista

EU:n maaliskuussa 2024 vahvistaman uuden energiatehokkuusdirektiivin määräykset tulevat lisäämään voimakkaasti aurinkovoimaloiden määrää. Direktiivi vaatii aurinkoenergian käyttöönoton viimeistään vuoteen 2026-2030 mennessä lähes kaikkiin uusiin ja kunnostettaviin rakennuksiin. Uusimpana  YIT ja Solnet ovat solmineet jo puitesopimuksen asuinrakennusten aurinkovoimaloiden toteuttamisesta.

Euroopan unionin energiadirektiivi edellyttää pian aurinkosähkön asennuksia uusiin liikerakennuksiin ja julkisiin tiloihin vuoteen 2026 mennessä ja kunnostettavissa vuoteen 2027 mennessä. Myös uusiin asuintaloihin aurinkoenergia on otettava käyttöön vuoteen 2029 mennessä ja julkisissa vuoteen 2030 mennessä.

Suomessa on meneillään jo runsaasti laajojakin hankkeita aurinkoenergiakenttien rakentamiseksi, mutta myös kattoasennukset kiinnostavat teollisuuden ja kaupan tahoja.  Esimerkiksi vakuutusyhtiö Ilmarisen omistama Stockmanin logistiikkakeskus Tuusulassa, johon aurinkoenergiarakentaja Solnet Group toteuttaa kesän aikana aurinkokennojen kattoasennustyön.

Logistiikkakeskuksen kattovoimalan teho tulee olemaan kaksi megawattia ja sähkön tuotto 1,6  gigawattituntia vuodessa. Keskuksen koko kattopinta-ala on 29 000 neliömetriä, joten asennettavaa alaa riittänee tulevaisuudessa myös laajennuksiin.

EU:n uusiin vaatimuksiin liittyy myös  rakennusyhtiö YIT ja Solnet Group puitesopimus uusien asuinrakennusten aurinkovoimaloiden toteutuksista. Sen mukaan Solnet Group toteuttaa rakennusyritykselle uusien asuinrakennusten katoille uusien aurinkovoimaloiden suunnittelun sekä asennukset.

Vaikka EU:n energiatehokkuusdirektiivin mukaisesti aurinkopaneelit on asennettava uusiin asuinrakennuksiin vasta vuodesta 2029 niin YIT haluaa toimia edelläkävijänä alalla ja aloittaa aurinkopaneelien asennukset uusiin asuinrakennuksiinsa jo hyvissä ajoin.

Kuvituskuva: Solnet Group