Pikaviestit vakiinnuttivat paikkansa – tekstiviestit ja puhelut vähenemässä

Suosituin pikaviestipalvelu suomalaiskuluttajien keskuudessa on uusimman selvityksen mukaan  Metan eli entisen Facebookin WhatsApp. Samalla tekstiviestien lähettäminen on vähentynyt vaikka niitäkin lähetettiin viime vuonna vielä 743 miljoonaa eli 145 kappaletta per liittymä. Myös koronavuosina noussut videopuheluiden määrä on laskussa.

Pikaviestisovellusten käyttö viikoittain on kasvanut tekstiviestien sijaan kymmenessä vuodessa 30 prosentista yli 80 prosenttiin. Uuden selvityksen mukaan nykyisin jopa 81 prosenttia käyttää WhatsAppia viikoittain viestien lähettämiseen ja 34 prosenttia viikoittain myös puheluihin.

Tiedot perustuvat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin vuoden 2023 lopussa toteutettuun kuluttajatutkimukseen. Kuluttajatutkimuksen toteutti Verian (Mantle Finland Oy). Tutkimukseen vastasi nettilomakkeella 2162 vähintään 18-vuotiasta henkilöä. Tutkimus toteutettiin joulukuussa 2023.

Vuoden 2023 kuluttajatutkimuksessa Traficom kartoitti ensimmäistä kertaa, mitä palveluita kuluttajat käyttivät pikaviestien lähettämiseen ja internetpuheluiden soittamiseen. Metan WhatsApp oli molemmissa palveluissa ehdottomasti suosituin. Puheluissa toiselle sijalle nousi Microsoftin Teams, joka todennäköisesti on monella viikoittain käytössä ainakin työpaikalla.

Koronapandemia pahimpana aikana vuosina 2020-2021 internetin ääni- ja videopuheluiden käyttö oli huipussaan. Puheluja soitti silloin viikoittain työ- tai vapaa-ajalla yli puolet kuluttajista, mutta vuoden 2023 lopussa niiden osuus oli laskenut noin 40 prosenttiin.   Koronan aikana myös perinteiset puheluminuutit hetkellisesti kasvoivat, mutta ovat sittemmin taas laskeneet.

Lisää: Laajempi tiedote ja tulokset Traficomin Kuluttajatutkimuksesta 2023  (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock