Katkeamaton yhteys avaruusrobotteihin

VAltion teknisen tutkimuskeskus VTT:n vetämässä kansainvälisessä UNISONO-projektissa on kehitetty kommunikaatioratkaisu, jonka avulla ulkoavaruudessa kiertävältä avaruusasemalta voidaan säilyttää katkeamaton yhteys planeetan pinnalla toimivaan robottiin.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n UNISONO-projektissa kehitetty tietoliikennetekniikka on tärkeä askel muun muassa tulevassa Mars-planeetan valloituksessa. Ihmisen laskeutumista valmistelevat robotteja voidaan ohjata planeettaa kiertävällä avaruusasemalta.

Uutta etäohjaustekniikkaa harjoitellaan maata kiertävältä kansainväliseltä ISS-avaruusasemalta, mutta koska ISS kiertää jatkuvasti maata, suora yhteys robottiin katkeilee. ”UNISONO-projekti tarjoaa ratkaisun, jolla yhteys aseman ja robotin välillä säilyy katkeamattomana kiertoradalla ”, sanoo projektia vetänyt VTT:n robotiikkajärjestelmien vanhempi tutkija tohtori Ali Muhammad.

Tässä vaiheessa UNISONON tuloksia hyödynnetään siis simulaatiossa, mutta ne ovat hyödynnettävissä myös varsinaisessa Mars-operaatiossa. Uusi tekniikka voi tuoda rartkaisun esimerkiksi häiriöttömien känykkäyhteyksien varmistamiseen liikkuvissa autoissa tai junjssa.

Myös verkkopelien käyttäjät voivat hyödyntää uutta teknologiaa mobiilipelien häiriöiden poistamisessa. ”UNISONO-projektissa kehitetty teknologia voi parantaa pelikokemusta” sanoo VTT:n tutkija Janne Seppänen.
UNISONO on osa ESA:n avaruusrobotiikkaa kehittävää projektia METERONia (Multi-Purpose End-To-End Robotic Operation Network.

 

Suomen mukana avaruustutkimuksessa

Suomella on vahvaa osaamista etärobotiikan hyödyntämisestä vaikeissa olosuhteissa muun muassa fuusioenergian tuottamiseen tähtäävästä Ranskan ITER-koelaitoksesta, johon suomalainen VTT on kehittänyt huoltorobotiikan ratkaisuja.

Telerobotiikan osaaminen ja maailmanluokan telekommunikaatio-osaaminen ovatkin VTT:lle vahva yhdistelmä moniin muihin organisaatioihin nähden myös avaruustutkimuksessa. UNISONO-projektissa on hyödynnetty muutenkin monia työkaluja, joita on kehitetty aikaisemmissa VTT-projekteissa.

Tärkeässä roolissa on esimerkiksi Qosmet-työkalu, jolla mitataan verkon suorituskykyä ja jolla voidaan mitata, että yhteys pysyy katkeamattoman koko operaation ajan.

Suomalainen VTT ja italialainen avaruusteknologiayritys Altec SpA saivat UNISONO-projektin hoidettavakseen eurooppalaisen avaruusjärjestön ESA:n kilpailutuksessa vuosi sitten.