Suomi vie Etiopiaan aurinkopaneelitehtaan

Viime kesänä mikkeliläinen Valoe kertoi jo aurinkokennoja valmistavan tehtaan kaupasta Etiopiaan, mutta nyt tehtaan myynti on realisoitumassa. Tilauksen arvo on noin 15,8 miljoonaa euroa ja Valoe jää omistajaksi tehtaaseen 30 prosentin osuudella.

Aurinkennoja valmistava tehdas rakennetaan Valoen mukaan Etiopiaan kuluvan vuoden aikana. Kauppahinnasta noin 9,5 miljoonaa euroa maksetaan rahana ja loput asiakasyhtiön osakkeina. Hankkeen päärahoittaja on Etiopian Kehityspankki (The Development Bank of Ethiopia).

Etiopian tilaus on ensimmäinen Valoen pitkän aikavälin strategian mukainen kauppa.Tilaaja varmistaa toimituksen maksun vakavaraisessa eurooppalaisessa pankissa avattavalla peruuttamattomalla remburssilla.

Valoe kertoo tarvitsevansa ennakkomaksulle tavanomaisen, vientikauppaan liittyvän vakuusjärjestelyn ja toimitusaikaista rahoitusta noin 2,0 – 4,0 miljoonaa euroa toimittajiltaan ja rahoituslaitoksilta.

Toimitusjohtaja Iikka Savisalo kommentoi kauppaa: ”Valoen saama tilaus osoittaa myös uuden suomalaisen osaamisen arvostusta. Valoe uskoo tilauksen helpottavan jatkossa yhtiön tavoitteiden saavuttamismahdollisuuksia ja nopeuttavan yhtiön laajenemista maailmalla.”

TAUSTAA:

Valoe ei ole aivan uusi yritys, slllä toimintojen historia juontuu vuonna 1948 perustetusta Evoxista ja siitä irtautuneesta PMJ Automecistä, joka valmisti 80-90-luvulla automatisoituja kokoonpanosoluja elektroniikkateollisuudelle.

Yhtiö muutti vuonna 2005 nimensä Cencorpiksi  ja mikkeliläinen Savcor Group tuli  pääomistajaksi vuonna 2009. Vuonna 2013 Cencorp päätti keskittyä puhtaan energian tuotantoratkaisuihin, erityisesti takakontaktisten aurinkopaneeleiden tuotantotekniikan kehittämiseen.

Cencorp myi syyskuussa 2014 teollisuusautomaation hongkongilaiselle FTTK-yhtiölle ja keskittyi  kokonaan aurinkoenergiaratkaisuihin ja niiden valmistuslaitteisiin. Toukokuussa 2015 uudeksi nimeksi rekisteröitiin Valoe.