Tutkimuksella kevyempiä ja pienempiä muuntajia

Yhdysvaltalaisen Sandia National Laboratoriesin tutkijat ovat kehittänyt uuden keinon tehdä magneettista materiaalia. Keksintö voi johtaa kevyempiin ja pienempiin sekä halvempiin ja tehokkaampiin muuntajiin.

Amerikkalaistutkijoiden mukaan menetelmällä voitaisiin tehdä muuntajista jopa kymmenen kertaa pienempinä kuin ne ovat tällä hetkellä. Sellaisia tarvitaan tulevissa  energian varastointijärjestelmissä ja uusiutuvan energian yleistyessä.

Sandia valmisti rautanitridijauheita (γ’-Fe4N) jauhamalla rautajauhetta kuulamyllyssä nestemäisessä typessä ja sen jälkeen ammoniakissa. Sitten jauheita käsitellään erityisellä sintraustekniikalla (FAST), joka Se mahdollistaa osien sintrauksen rautanitridijauheista suoraan sopivan kokoisiksi kuten muuntajan sydämiksi. Osat eivät edellytä mitään lisäkoneistusta, toteavat tutkijat laboratorionsa tiedotteessa.

Magneettisista ominaisuuksista johtuen rautanitridimuuntajat voidaan tehdä paljon kompakteimmiksi ja kevyemmiksi kuin perinteiset muuntajat, ja paremmalla tehon käsittelykyvyllä ja hyötysuhteella toimiviksi. Ne toimisivat pelkällä ilmajäähdytyksellä, mikä olisi tärkeä tilansäästäjä.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkimustiedotteesta (LINKKI).

KUVA: Sandia National Laboratoriesin / Randy Montoya