Epäsymmetrinen antenni sopii pienempään tilaan

Teksasin Austinin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet antennin, joka pystyy käsittelemään saapuvia ja lähteviä radio-aaltosignaaleja toisistaan riippumatta. Ratkaisussa ei tarvita erillistä isolaattoria, joita käytetään yleisesti antennijärjestelmissä.

Amerikkalaistutkijoiden läpimurto on suunnitelma antennista, joka voi rikkoa vastavuoroisuuden eli säteilyn luonnollisen symmetrian, joka on ominaista perinteisille antenneille.

Suurin etu tässä kehitystyössä on mahdollisuus lähettää signaalia mutta samalla pitäen takaisin heijastuneista signaaleista johtuvat kohina ja kaiut kurissa. Tämä mahdollistaisi paremmat radioyhteydet sekä pienentäisi antennijärjestelmän vaatimaa tilaa.

Uusi antenniratkaisu osoittaa jyrkkää eroa lähetyksen ja vastaanoton ominaisuuksissa. Vastaanoton tehokkuus tietystä suunnasta on satoja kertoja pienempi kuin lähetystehokkuus kohti samaan suuntaan.

Lähetyksen ja vastaanoton välisen symmetrian rikkominen onnistuu käyttämällä ajallisesti moduloituja kulkuaaltoantenneja. Antenniin syötettiin kahta signaalia samanaikaisesti: varsinainen radiotaajuinen signaali ja heikko matalataajuinen modulaatiosignaali, joka muuttaa hitaasti antennin ominaisuuksia kun radiotaajuinen signaali liikkuu sitä pitkin.

LISÄÄ: Nanotekniikka.fi -nettisivun artikkeli  (LINKKI)  ja texasilaistutkijoiden tiedote (LINKKI).

Kaavio: Texas Unversity at Austin.