3D-tulostus tulee ruoanvalmistukseen

Kolmiulotteinen 3D-tulostus mahdollistaa tulevaisuudessa uudet innovaatiot myös elintarvikkeissa. VTT aikoo yhdistää Aalto-yliopiston kanssa  3D-, elintarvike- ja materiaaliosaamistaan uusien ruokien ja elintarvikkeiden kehittämiseksi.

Ruuan 3D-kehitysprojektin tavoitteena on vastata kasvavaan kiinnostukseen terveellisiin välipaloihin, joita olisi nopeampi ja helpompi tuottaa lähes missä tahansa. Pitkän tähtäimen visiona ovat esimerkiksi automaatit, joilla kuluttaja voi itse suunnitella ostamansa tuottee.

Kuluttajat haluavat myös vaikuttaa ostamansa tuotteen suunnitteluun. 3D-teknologia tarjoaa mahdollisuuksia näiden toiveiden toteuttamiseen. Ensimmäisissä kokeissa on valmistettu 3D-tulostamalla prototyyppejä tärkkelyksestä ja selluloosasta.

Kehitystyössä hyödynnetään myös VTT:n biomateriaaliosaamista. Tutkijat työstävät parhaillaan muun muassa härkäpapu- ja kaurarikasteita sekä maitoproteiineja erilaisia tuoterakenteita varten.

”Teolliseen mittakaavaan pääseminen edellyttää vielä paljon työtä. Materiaalien lisäksi tarvitaan myös elintarviketeollisuudelle soveltuvien laitteiden kehitystyötä. Laitteita voidaan kehittää myös kotikäyttöön ja myyntiautomaatteihin”, kertoo johtava tutkija Nesli Sözer VTT:ltä.

Moni nykypäivän markkinoilla menestyvä elintarvikeinnovaatio perustuu luovaan tapaan yhdistää erilaisia kuluttajat yllättäviä rakenteita: esimerkiksi rapeita, pehmeitä tai geelimäisiä kerroksia tai erityisen rapeita kuorrutteita.

Kerros kerrokselta -valmistustapaan perustuva 3D-teknologia tarjoaa tähän uusia toteutusmahdollisuuksia. Se on uusi tekniikka, joka johtaa kehitystä kohti yksilöllisiä välipaloja ja muita tuotteita, joissa erilaiset rakenteet, kuviot, maut ja tuoksut yhdistyvät.

VTT:n ja Aalto-yliopiston kehitysprojektia rahoittaa Tekes. Tavoitteena on kehittää elintarvikkeiden monikerroksisia rakenteita taloudellisesti kannattavasti ja kestävästi. Projektissa kehitetään tekniikkaa kotimaisen elintarviketeollisuuden, laitevalmistajien, ohjelmisto- ja verkkopalvelujen toimittajien ja vähittäiskaupan hyödynnettäväksi.

Kuva: CES 2015, 3D-tulostus yleistyy.

Päivitetty 10.14