Nokia palaa kännykkämarkkinoille – uusi yhtiö Suomesta

Nokian nimi palaa kännykkämarkkinoille. Yritys on antanut suomalaistaustaiselle HMD global Oy:lle oikeuden käyttää Nokian tavaramerkkiä matkapuhelinten ja tablettien valmistuksessa. Uusi yhtiö on hankkimassa oikeudet Microsoftin peruspuhelimiin yhdessä Foxconnin kanssa. Kauppasumma on 350 miljoonaa euroa.

Nokia myöntää uudelle suomalaistaustaiselle HMD global Oy:lle (HMD) maailmanlaajuisen yksinoikeuden yrityksentavaramerkin käyttöön matkapuhelimien ja tablettien valmistukseen kymmeneksi vuodeksi. Sopimuksen perusteella Nokia Technologies -yksikkö saa luovuttamiinsa tavaramerkkeihin että essentiaalipatentteihin liittyviä rojaltimaksuja.

700-nokia-301_01
Nokian peruspuhelimet perustuvat S40-alustaan, mutta uusi yritys aikoo Androidia uusissa malleissaan.

Uusi HMD  Global Oy on perustettu toimimaan itsenäisenä yhtiönä, joka keskittyy tarjoamaan Nokian tavaramerkillä varustettuja peruspuhelimia, älypuhelimia ja tabletteja. Käyttöjärjestelmäksi on tulossa Android.  Nokia ei rahoita yhtiötä eikä omista yhtiön osakkeita. Nokia Technologies saa kuitenkin paikan uuden HMD:n hallituksessa.

HMD Global julkisti tänään, että täydentääkseen Nokialta hankkimiensa tavaramerkin käyttöön liittyviä oikeuksiaan, se on sopinut Microasoftin kanssa myös ehdollisesti oikeuden käyttää peruspuhelimissa Nokian tavaramerkkiä ja tiettyjä muotoiluun liittyviä oikeuksia. Microsoft-sopimus arvioidaan saatettavan loppuun vuoden 2016 toisella vuosipuoliskolla.

HMD aikoo sijoittaa yli 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria seuraavan kolmen vuoden aikana Nokian tavaramerkillä myytävien matkapuhelinten ja tablettien maailmanlaajuiseen markkinointiin. Tämä tultaisiin rahoittamaan yhtiön mukaan sijoittajien ja hankitun peruspuhelinliiketoiminnan tuottojen avulla.

Foxconn mukaan tuotantoon

Nokia lopeti Salon tehtaan kesällä 2012. Tiloihin on tulossa lääketuotantoa. Nokialla on alueella edelleen laajaa tutkimus- ja kehitystoimintaa.
Nokia lopeti Salon kännykkätehtaan kesällä 2012. Tänne uuden HMD Globalin tuotanto ei  palaa. Nokia-puhelimistaa Foxconn, joka on osti Microsoftilta  Nokian entisen Vietnamin kännykkätehtaan.

Microsoft on tehnyt peruspuhelimissa toisenkin liikkeen. Sopimusvalmistaja Foxconn hankkii FIH Mobile Limited (FIH):lle loput Microsoftin peruspuhelinliiketoiminnasta.  Mukana on laitteiden valmistus, myynti ja jakelu. FIH on Hon Hai Precision Industriesin (Foxconn Technology Group) tytäryhtiö.

FIH Mobile Ltd. ostaa Microsoftilta Vietnamin Hanoissa toimivan entisen Nokian tuotantoyksikön. Sopimuksen myötä noin 4500 työntekijää siirtyy tai heillä on mahdollisuus siirtyä FIH Mobile Ltd.:n tai HMD Global Oy:n palvelukseen paikallisten lakien mukaisesti.

Osana kauppaa kaikki Microsoftin peruspuhelinliiketoiminnan omaisuuserät kuten siihen liittyvät brändit, ohjelmistot ja palvelut, huoltoverkosto, asiakassopimukset ja kriittiset jakelusopimukset siirtyvät uusille omistajille paikallisten lakien mukaisesti.

Kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2016 jälkimmäisellä puoliskolla riippuen pakollisista viranomaishyväksynnöistä ja muista kaupan täyttymisehdoista.

HMD Global Oy ja Nokia Technologies ovat allekirjoittaneet Foxconnin kanssa  yhteistyösopimuksen. HMD saa Foxconnin sopimuksen myös yksinoikeuden kansainväliseen myynti- ja jakelukanavaan, jonka FIH tulee hankkimaan Microsoftilta. HMD voi lisäksi hyödyntää FIH:n valmistus- ja toimitusvalmiutta, teknistä osaamista sekä kasvavaa valikoimaa patentoituja mobiiliteknologioita ja komponentteja.

Uutta HMD Oy:tä tulee johtamaan Microsoft-kaupan toteuduttua CEO Arto Nummela, joka on työskennellyt aiemmin Nokiassa  ja on tällä hetkellä Microsoftin mobiiliyksikön palveluksessa.  Uuden yrityksen johtoon nousee myös Florian Seiche, joka on tällä hetkellä Microsoftin Euroopan mobiilipuolen pomo. Seiche on aiemmin ollut myös Nokiassa, HTC:llä ja muilla kansainvälisillä tuotemerkeillä.

Päivitetty 21.18 Microsoftin Vietnamin tehtaan tiedoilla ja kauppasummalla.

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016