Kuivata kastuneet kännykät oikein

Puhelimia ja erityisesti niiden näyttöjä hajoaa koko ajan, mutta Elisan mukaan älypuhelinten vesivahingot yli kolminkertaistuvat kesällä. Kuivatuksen kanssa kannattaa olla tarkkana. Nykyisissä puhelimissa on ilmaisin, joka muuttaa kosteuden myötä väriään.

Lomat, kesäsateet ja vesileikit kasvattavat älypuhelinten huoltomääriä kesällä. Näyttöjä hajoaa ja niiden korjaamisesta on tullut toimiva bisnes monille huoltopisteille. Kesällä myös puhelinten vesivahingot kasvavat selvästi.

Rantaleikit, veneily, sade, virvoitusjuomat. Siinä ovat Elisan mukaan neljä suurinta älypuhelinten ja muun pienelektroniikansyytä puhelimen kastumiseen. Kesäkuukausien aikana vesivahingot moninkertaistuvat muihin vuodenaikoihin verrattuna.

Elisan mobiililaitteita huoltava Fonumin tekemistä älypuhelinten huoltotöistä jopa 10 prosenttia liittyy kosteus- tai vesivahinkoihin. Normaalisti niiden osuus kaikista töistä on vain muutamia prosentteja, mutta loma- ja juhla-aikoina, kuten kesällä, jouluna ja vappuna niiden osuus kasvaa selvästi.

Vesivahinko on älypuhelimelle vaikea ongelma Vesi tunkeutuu puhelimen luukuista ja liitinaukoista nopeasti syvälle rungon sisälle, josta sen kuivaaminen on Elisan Matias Castrenin mukaan hyvin vaikeaa. Ammattilaiselle osien vaihtaminen on arkipäivää , mutta huoltoyritykset myyvät oman korjaustoiminnan lisäksi varaosia itsekorjaaville ja huoltotoimiin ohjeita on netti pullollaan.

Kastuneen puhelimen rikkoutuminen korjauskelvottomaksi voidaan estää myös usein käyttäjän itse tekemällä hallitulla kuivatuksella. Vaikka aivan uusimmat puhelinmallit sietävät jo jonkin verran vettä, harmillisen usein kastuminen johtaa niin itse laitteen kuin sen sisältämien tietojen menettämiseen. Silloin pilvessä oleva varmuuskopio on tarpeen.

Ohjeita kastunueen puhelimen kuivattamiseen

1. Poimi puhelin vedestä välittömästi

Puhelin tulee poimia välittömästi pois vedestä, jotta mahdollisimman vähän vettä ehtii tunkeutua sen sisälle. Siis rohkeasti uimaan tai tarvittaessa käsi pönttöön, sillä jahkailu tai valittelu ei auta.

2. Kytke virta pois päältä

Puhelimen virta tulee kytkeä välittömästi pois päältä, kun laite on kastunut. Puhelinta ei tule yrittää kytkeä takaisin päälle, käyttää tai ladata välittömästi kastumisen jälkeen. Sähkö ja vesi sopivat huonosti yhteen.

3. Huuhtele meriveteen tippunut puhelin

Jos puhelin on tippunut suolaiseen meriveteen tai makeaan nesteeseen, kannattaa se huuhdella hanaveden alla ennen kuivatusta. Suola kiihdyttää puhelimen sisälle päästessään korroosiota, joka saa puhelimen toimintakelvottomaksi nopeasti.

4. Kuivaa näkyvä kosteus 

Puhelin tulee kuivata heti vedestä pelastuksen jälkeen. Kuivaukseen voi käyttää liinaa tai vaatteita. Yritä saada kaikki vesi pois mahdollisimman huolellisesti. Puhelinmallista riippuen voi käyttää harkiten paineilmaa, mutta sitä ei tule puhaltaa esimerkiksi kaiutinkoloista sisään.

5. Poista SIM-kortti, muistikortti ja akku

Avaa puhelimen kaikki luukut ja poista irtoavat osat. Näin SIM- tai muistikortin sisältö saadaan pelastettua, vaikka itse puhelin hajoaisi. Jos puhelimessasi on irrotettava takakansi, niin poista myös akku. iPhonessa ja monissa muissa uusissa puhelimissa akkua ei valitettavasti saa itse poistettua.

6. Kuivaa puhelin riisissä

Pinnallisen kuivauksen jälkeen puhelin tulee asettaa ilmatiiviiseen pussiin, joka täytetään pikariisillä tai tavallisella riisillä. Pussin ilmatiiviys on tärkeää, jotta riisit eivät ime kosteutta ilmasta. Puhelin kannattaa kääriä talouspaperiin ennen pussitusta, jotta hienojakoiset riisihippuset eivät tuki puhelimen kuuloke- ja latausreikiä.

7. Anna puhelimen kuivua kaksi vuorokautta

Puhelimen kuivatus vaatii aikaa. Laitetta ei tule kytkeä päälle kuivumisen aikana edes kokeilumielessä. Varminta on antaa puhelimen kuivua ainakin kaksi vuorokautta ennen virtojen kytkemistä päälle.

8. Tarkista puhelimen toiminta

Kuivatuksen jälkeen puhelin käynnistyy toivottavasti normaalisti. Vaikka kaikki tuntuu aluksi toimivan normaalisti, voi erikoisempia ongelmia ilmaantua. Yleisiä kosteusvaurioita ovat esimerkiksi kaiuttimien ja mikrofonien hajoamiset. Esimerkiksi videokuvaukseen käytettävä mikrofoni voi olla rikki, vaikka sitä ei havaitse puheluita soitettaessa. Tällöin videoihin ei tallennu ääntä.

9. Vie huoltoon

Jos puhelin ei kuivauksen jälkeen suostu käynnistymään tai jokin komponentti ei toimi, puhelin on syytä viedä huoltoon. Siellä puhelin voidaan hallitusti avata ja tarkistaa veden aiheuttamat tuhot tarkemmin.

+ Takuu ei kata

On myös syytä huomioida, että puhelimen takuu ei kata kastumisesta aiheutuneita vahinkoja.

Lähde: Elisa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!