Nestemäistä metallia elektroniikkaan

Australialaisen RMIT-yliopiston tutkijat aikovat siirtää puolijohde-elektroniikan kohti joustavia ja dynaamisesti muunneltavia pehmeitä järjestelmiä.  Nestemäiset metallit, erityisesti myrkyttömät galliumseokset, ovat tarjonneet  lupaavimman kehityspolun.

Australilaistutkijoiden unelma on pystyä luomaan todella elastisia elektroniikkakomponentteja – pehmeitä piirijärjestelmiä, jotka voivat toimia kuten elävät solut. Nestemäiset metallit, erityisesti myrkyttömät galliumseokset, ovat toistaiseksi tarjonneet lupaavimman ratkaisun.

Professori Kourosh Kalantar-zadehin ryhmän tutkimus asettaa perustan hyödyntää ”elektronisia” nestemäisiä metalleja, joista voisi tehdä kolmiulotteisia elektronisia näyttöjä ja komponentteja tarpeen mukaan. RMIT:n tutkijat pystyivät luomaan liikkuvia kohteita, kytkimiä ja pumppuja, jotka voivat toimia itsenäisesti.

Myös yhdysvaltaisen Duke Universityn tutkijat ovat Pohjois-Carolinassa tuottaneet gallium-nanohiukkasia, jotka ovat sekä kiinteitä että nestemäisiä ja olevan myös vakaita laajalla 500 asteen alueella (57 – 527 Celsiusta).

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja RMIT:n tutkijoiden tiedote (LINKKI), Youtube-video (LINKKI) ja Duken tutkijoiden artikkeli (LINKKI).

Kuva: RMIT, videolta

’LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639