Video: Älykästä tähtipölyä

Kalifornialaisen Berkeleyn yliopiston tutkijat ovat toteuttaneet ensimmäiset pölyn kokoiset langattomat anturit. Tarkoitus on sijoittaa niitä joskus elimistöön seuraamaan ihmisen kehon sisäisiä hermoja, lihaksia tai muita elimiä reaaliajassa. Katso video antureiden toiminnasta.

Anturi_Berkley_Ryan Neely_2
Kalifornialaistutkijat sijoittivat pienen anturin rottien lihaksiin ja ääreishermoihin.

Tämä ns. hermopöly, jollaista ryhmä istutti rottien lihaksiin ja ääreishermoihin, käyttää ultraääntä sekä tehonsiirtoon että mittauksien luentaan. Ultraäänitekniikka on jo tuttua sairaalakäytössä ja sen värinä voi tunkeutua lähes mihin tahansa kehossa, toisin kuin radioaallot.

Koska näitä paristottomia antureita voitaisiin käyttää myös stimuloimaan hermoja ja lihaksia, teknologia avaa myös oven ”sähköisille” sairauksien hoidolle, kuten epilepsia tai immuunijärjestelmän stimulointi ja tulehduksen vaimentaminen.

Anturit, jotka tutkijat ovat jo kutistaneet millimetrien kokoon sisältävät pietsosähköisen kiteen, joka muuntaa kehon ulkopuolelta tulevan ultraäänivärinän sähkötehoksi pienelle transistorille, joka on kosketuksessa hermoon tai lihaskuituun.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja video (Youtube, LINKKI)

Kuvat: University of California,  Berkley / Ryan Neely

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639