Parempia aurinkokennoja pian halvemmalla

Korkean hyötysuhteen aurinkokennojen hinnat ovat huimat verrattuna tavallisiin tarjolla oleviin piikennoihin verrattuna. Nyt on löydetty uudenlainen tapa valmistaa kennoja aiempaa edullisemmin. Uudet kennot voivat saavuttaa teoriassa yli 40 prosenttisen hyötysuhteen.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) on yhdessä Abu Dhabin Arabiemiraattien Masdar Institute of Science and Technologyn tutkijoiden kanssa kehittänyt aiempaa edullisemman tavan valmistaa tehokkaita aurinkokennoja.

Tekniikassa yhdistyy kaksi eri kerrosta auringonvaloa absorboivaa materiaalia keräämään laajemman spektrin auringon energiaa. Tutkijoiden kehittämän tekniikan avulla voi saavuttaa teoriassa yli 40 prosenttisen tehokkuuden ja arvioitu käytännön muuntohyötysuhde on 35 prosenttia.

Pelkästä piistä valmistettu aurinkokenno muuntaa keskimäärin 15 – 20 prosenttia auringon energiaa sähköksi, koska se hyödyntää vain osan eli lähinnä punaisen alueen auringon spektristä.  Kalliimmat kerrostetut aurinkokennot voivat saavuttaa teoriassa jopa 50 prosenttisen muunnoshyötysuhteen.

Korkean hyötysuhteen kennot ovat tyypillisesti kalliita valmistaa, mutta MIT- Masdar Instituten tutkijat tulivat luoneeksi samalla uuden edullisen valmistusprosessin. Siinä prosessin keskeinen osa valmistetaan PiGe-alustalle, joka voidaan käyttää uudelleen.

TAUSTAA: Öljyvaltio Adu Dhabin tiedeyliopisto Masdar Institute of Science and Technology on perustettu kiinteässä yhteistyössä yhdysvaltalaisen MIT-huippuyliopiston kanssa vuonna 2007. Yliopistot tekevät edelleenkin laajaa opettaja-opiskelija-vaihtoa edelleen.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Masdar Newsin uutinen (LINKKI)

Kuva: Tahra Al Hammadi / Masdar.ac.ae

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639