Kauppa varmistui – Qualcomm ostaa NXP:n piirit

Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet puolijohdealalla suurien yrityskauppojen aikaa. Kännykkäpiireistään tunnettu Qualcomm ilmoitti tänään ostavansa NXP:n ja maksavan yrityksestä 47 miljardia dollaria. Kaupasta huhuttiin jo syyskuussa amerikkalaisissa talouslehdissä.

Qualcommin ostaman NXP:n tausta on Motorolan Freescale- ja Philipsin puolijohdeyksiköissä. Yritys valmistaa kaikkea teho- ja analogiapiireistä autojen piireihin, paikannuspiireihin ja langattomiin SoC-piiriratkaisuihin.

qualcommnxpPari kuukautta sitten talouslehdissä huhuttiin Qualcommin olevan kiinnostunut NXP-piirivalmistajan ostosta. Kaupan kautta sandiegolainen Qualcomm laajentaa tuotealuettaan kännykkäpiireistä. Yhdistetty liikevaihto on noin 30 miljardiin dollariin.

Puolijohdeyrityksiä on myyty kiihtyvään tahtiin tai yhdistetty isommiksi kokonaisuuksiksi. Viime kesänä japanilainen japaninalinen Softbank osti brittiläisen suoritinosaaja ARM:n 23,5 miljardilla dollarilla eli noin 30 miljardilla eurolla.

Kesän lopulla analogiapiirien pioneeriyritys Analog Devices ilmoitti ostavansa kilpailevan Linear Technologyn. Kauppasumma on 14,8 miljardia dollaria, joka maksetaan osittain rahana ja osittain AD:n omilla osakkeilla. Syyskuussa japanilainen Renesas ilmoitti ostavansa amerikkalaisen Intersilin arviolta kolmella miljardilla dollarilla.

Muita parin viime vuoden sisään tapahtuneita yrityskauppoja ovat olleet NXP:n Freescalen osto Motorolta 11,8 miljardilla dollarilla sekä Intelin logiikkavalmistaja Alteran ja Avagon Broadcomin ostot sekä hieman pienemmässä mittakaavassa suomalaisen Okmeticin myynti kiinalaiselle National Silicon Industry -yhtiölle.

Myös komponenttikaupassa on tapahtunut muutoksia. Viimeksi amerikkalainen Avnet ilmoitti ostavansa brittiläisen netti- ja katalookikauppa Farnellin.

Kuva: NXP:n esittelyrekka viime huhtikuussa 2016 Nokian Karakallion kampuksella.

LISÄÄ: Qualcomm-NXP (LINKKI), ARM-Softbank (LINKKI),  Avnet (LINKKI,), Infineon-Cree (LINKKI), AD-Linear Technology (LINKKI) ja Okmetic (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639