Optinen MEMS tuo uusia ominaisuuksia kännykkään

VTT:n optinen MEMS-anturi tuo spektrikuvantamisen käyttömahdollisuudet kuluttajasovelluksiin. Uuden MEMS-tekniikan avulla kuluttaja voi tulevaisuudessa havaita kännykkänsä avulla vaikkapa poikkeamia ruoan laadussa tai tarkkailla terveyttään. 

Perinteisesti kalliita hyperspektrikameroita on käytetty vaativiin lääketieteellisiin sekä teollisuus-, avaruus- ja ympäristömittauksiin. Hintatason laskee uuden optinsen MEMS (Micro Opto Electro Mechanical Systems) avulla. MEMS-piirin tarjoama spektri tarjoaa monipuolisen tavan tunnistaa kohteita ja analysoida aineiden ominaisuuksia.

”Massatuotettava anturiteknologia mahdollistaa alhaisen kustannustasonsa ansiosta hyperspektrikuvauksen tuomisen osaksi kaikenlaisia laitteita, joissa nykyisellään hyödynnetään jo edullisia kamera-antureita”, toteaa tutkimustiimin vetäjä Anna Rissanen VTT:ltä.

vttmemsiphonekamera
Optisella MEMS-kameratekniikalla voi tutkia  setelien aitousmerkintöjä. Kuva: VTT

Tutkimuslaitos on jo soveltanut hyperspektrikameroita muun muassa ihosyövän diagnostiikkaan, ympäristömittauksiin nanosatelliiteista, erilaisiin lennokkisovelluksiin maatalous- ja metsämonitoroinnissa.  Uusimpana tutkitaan laivojen päästöjen etämittausta optisen kamera-anturin avulla.

Hyperspektrikuvantamisella päästään käsiksi optiseen spektriin kameran kuvan jokaisessa pisteessä, jolloin voidaan tehdä monipuolisia mittauksia. Pieni säädettävä MEMS- suodatin integroidaan kameran linssin yhteyteen ja sen säätö synkronoidaan kameran kuvansieppausjärjestelmän kanssa.

”Kuluttajan saama hyöty voisi näkyä kännykän kykynä havaita poikkeamia ruoan tuoreudessa, monitoroida ihon terveyttä ja luomien muutoksia, varmistua tuotteiden aitoudesta tai identifioida käyttäjiä biometrisen datan perusteella tai vaikkapa itseajavien autojen kykynä hahmottaa ja tunnistaa ympäristön kohteita kuvaan yhdistyvän spektrin perusteella”, kuvailee t VTT:n Anna Rissanen

Teknologian tutkimuskeskus VTT tekee hakee yhteystyötä yritysten kanssa teknologian  kaupallistamiseksi ja optisten anturituotteiden saamiseksi markkinoille.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639