Ihminen voi pian tuottaa oman sähköenergiansa

Erilaisten hukkaenergioiden kerääminen hyötykäyttöön on tullut yhä suositummaksi kun halutaan toteuttaa erilaisia etäällä olevia mittausratkaisuja. Niistä etsitään energiaratkaisuja myös ihmiskehon sisäisiin mittaus- ja tiedonsiirtotarpeisiin.

Suomalainen Nanobitteja-sivuston uusimmassa katsausartikkelissa tarkastellaan uusimpia tekniikoita pienten energiavirtojen keräämiseksi. Myös näihin tekniikkoihin uudet kaksiulotteiset materiaalit tarjoavat uusia vaihtoehtoja.

Metamateriaalit sopivat luonnostaan energiankeruuseen sillä ne voidaan sovittaa kytkeytymään erilaisiin hukkaenergian tyyppeihin alkaen akustisista aina optisiin saakka. Pientä tuottoa on saatu aikaan jopa grafeenin vapaasta nurjahtelusta tai kasvien fotosynteesiltä elektroneja varastaen. Myös aurinkokenno ja superkondensaattori on onnistuttu yhdistämään samanaikaiseksi keruun ja tallennuksen laitteeksi.

University of Central Floridan tutkijat ovat vuosien mittaan kehittäneet nanoprinttaavaa tekniikkaa jolla tuotetaan erittäin tehokkaita superkondensaattoreita. Uusimmassa työssään he ovat yhdistäneet sähköä tuottavan kerroksen ja energiaa varastoivan kerrokseen eli perovskiittisen aurinkokennon ja superkondensaattorin.

Myös Suomessa kehitetään puettavan elektroniikan materiaaleja. Pääosin kehitys keskittyy kuitenkin puettavan elektroniikan anturiratkaisujen integrointiin kankaisiin.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja aiheeseen liittyviä uutisia Uusiteknologia.fi-sivustolla (LINKKI1 ja LINKKI2) sekä Uusiteknologia 1/2016 sivu 50 alkaen (LINKKI, Issuu-näköislehti)

Kuva: Georgia Institute of Technology

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!