Spintroniikka tuo apua tekoälyyn

Japanilaisen Sendain Tohoku Universityn tutkijat ovat kehittäneet ensimmäisinä spintroniikkapohjaisen tekoälyn perusoperaatiot ja rakenteet.

Nykyisin käytetty tekoäly toimii perinteisen puolijohdepohjaisen integroidun piiritekniikan puitteissa. Kuitenkin sillä ei ole ihmisen aivojen tiiviyden ja pienitehoisuuden piirrettä. Jotta tähän haasteeseen vastata, on toteutettava yksittäinen piiritekninen laite, jolla on synapsin rooli.

Sendaissa sijaitseva Tohoku Universityn tutkimusryhmän kehittämässä ratkaisussa on otettu äsken otettu käyttöön spintroniset rakenteet, jotka sisältävät mikro-skaalan magneettista materiaalia.

Käytetty spintroninen laite pystyy muistamaan väliarvoja välillä 0 ja 1 toimien analogisessa muodossa toisin kuin tavanomaiset magneettiset laitteet, ja täten suorittaa oppimisen toiminnon, joka synapsit palvelevat aivoissa.

Kehitettyä verkostoa käyttäen ryhmä tutki assosiatiivista muistioperaatiota, joita ei voi helposti suorittaa tavanomaisilla tietokoneilla. Tämän konseptin toimivuuden osoituksen odotetaan avaavan uusia näköaloja tekoälyn teknologiassa.

Rakenne on pienikokoinen ja saavuttaa nopean käsittelyn erittäin pienellä virrankulutuksella. Tässä vaiheessa muistioperaatioiden kokeissa käytettiin kolmea eri mallia ”I”, ”C” ja ”T”, jotka ilmaistiin 3 x 3 lohkoilla.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Tohoku Universityn tutkijoiden tieteellinen artikkeli Applied Physics Express, joulukuu 2016 (LINKKI).

Kuvituskuva: Tohoku Universityn spintroniikkatutkimus (LINKKI, video)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016