Sulalla metallilla kestävämpiä 3D-tulosteita

Amerikkalainen startup-yritys Vader Systems tarjoaa nestemäiseen metalliin perustuvaa kolmiulotteista tulostusta. Menetelmä perustuu nestemäisen metallin suorasuihkutukseen. Yrityksen taustalla on Buffalon yliopistossa tehty tutkimustyö.

Nykyiset metallitulostimet käyttävät prosessissaan pulverimaista metallia ja sen sulattamiseen kohteessa laseria tai elektronisuihkua. Tällaisessa prosessissa, jotkut jauheen hiukkaset eivät sula, mikä jättää kohteeseen heikkoja kohtia.

Uudenlainen tulostin jäljittelee mustesuihkutulostuksesta tutua periaatetta. Se perustuu magnetohydrodynamiikan periaatteisiin eli johtavien nesteiden manipulointiin magneettikentän avulla. Siinä metalli on sulana suljetussa kammiossa, josta se kulkeutuu keraamiseen ejektrorikammioon.

Kammioon sähköpulssilla luotu magneettikenttä leviää sulaan metalliin luoden kiertävä sähkövirtoja, jotka vuorovaikuttavat magneettikentän kanssa tuottaen painetta, joka puristaa pisaran ulos ejektorisuuttimesta.

Vaderin koneessa käytetään 750 Celsius-asteeseen sulatettua alumiinia. Jatkossa on tarkoitus pystyä sulattamaan ja tulostamaan 1400 Celsius-asteista terästä.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Vader Systems (LINKKI), tiedote (LINKKI) ja video (LINKKI)

Kuvat: Buffalo UC ja Vader Systems

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016