Espooseen kaksi innovaatiopalkintoa

Espoon kodinhoidon Ropsu-ohjelmistorobotti voitti kansainvälisessä Quality Innovation Award -kilpailussa. Espoosta palkittiin toisena Aalto-yliopiston kanssa kehitetty uudenlainen Koulu palveluna -konsepti. Palkinnot jaettiin eilen Prahassa pidetyssä tilaisuudessa.

Espoon kotihoidon Ropsu-palvelu voitti Julkisen sektorin palveluinnovaatio -sarjan.  Kyseessä on uudenlainen ohjelmistorobotti, joka auttaa kotihoidon työjärjestelyissä ja automatisoi vuokratyövoiman tilausprosessin.

Ropsu on hyvä esimerkki siitä, että, että ohjelmistorobotiikasta on apua sosiaali- ja terveyspalvelujen toimistotyöhön. Quality Innovation Award -kilpailun raati arvioi, että Ropsu-innovaatiossa on ymmärretty ohjelmistorobotiikan mahdollisuudet ja hyödynnetty teknologiaa ennakkoluulottomasti.

Ropsu yhdistää neljän eri järjestelmän tiedot ja tunnistaa työvuorot, joihin ei ole kiinnitetty työntekijää. Se tilaa tarvittavat vuokratyöntekijät ja kiinnittää työvuoroihin asiakasreitit. Ohjelmisto on ollut koekäytössä loppuvuodesta 2016 alkaen.

Toisena Espoon ja Aalto-yliopiston Koulu palveluna -konsepti voitti koulutusalan sarjan. Uudenlainen koulukonsepti viitoittaa tietä tulevaisuuden oppimiselle. Konseptissa palveluarkkitehtuuri määrittelee koulun verkostoksi, eikä pelkäksi kouluksi rakennuksessa.

Koulu palveluna -toiminnassa kokeillaan myös uudenlaista toimintatapaa, jossa lukio ja yliopisto toimivat samalla kampusalueella jaetuissa tiloissa, jakavat myös muita resursseja ja tekevät tiivistä yhteistyötä. Lukiolaiset voivat suorittaa uudessa konseptissa yliopisto-opintoja lukion rinnalla, ja yliopisto-opiskelijat voivat toimia lukiolaisten opettajina ja ohjaajina. Lisäksi toimintamalli on järkevää tilojen yhteiskäyttöä ja tuo selkeitä säästöjä kiinteistökustannuksiin.

Syksystä 2016 asti käytössä ollut Koulu palveluna -toimintamalli on saanut runsaasti hyvää palautetta ja herättänyt kehittäjiensä mukaan myös kansainvälistä kiinnostusta.

TAUSTAA

Suomen laatuyhdistyksen kehittämä Quality Innovation Award -kilpailuun konsepti on kansainvälistynyt viimeisten viiden vuoden aikana. Tällä kertaa kilpailussa oli mukana yli 350 innovaatiota 11 maasta.