Maailman ensimmäinen lämpötransistori

Linkopingin yliopiston Organic Electronics laboratorion Dan Zhao ja Simone Fabiano ovat luoneet lämpösähköisen orgaanisen transistorin. Lämpötilan nousu yhdellä asteella riittää aiheuttamaan havaittavan virran muutoksen transistorissa.

Lämmöllä ohjautuva transistori avaa mahdollisuuksia monille uusille sovelluksille, kuten havaitsemaan pieniä lämpötilaeroja ja siten käyttää vaikkapa lääketieteen vaatetuksissa paranemisprosessin seurantaan.

Kuva LiU / Thor Balkhed

”Olemme ensimmäinen maailmassa esittää logiikkapiiri, tässä tapauksessa transistori, jota ohjataan lämpösignaalilla sähköisen signaalin sijaan,” toteaa Organic Electronics laboratorion professori Xavier Crispin (kuvassa oikealla)

Samalla tekniikalla voidaan valmistaa piirejä, joita ohjataan infrapunavaloon liittyvällä lämmöllä, käytettäväksi lämpökameroissa ja muissa sovelluksissa. Herkkyys lämmölle on sata kertaa suurempi kuin perinteisillä lämpösähkömateriaaleilla. Siten yksi kontakti transistorilta lämpöherkälle elektrolyytille toimii anturina.

Älykkäiden pikseleiden matriisia voidaan käyttää, esimerkiksi lämpökameroiden sensorina infrapunasäteilylle. Jatkokehitys saattaisi tuottaa edulliset lämpökamerat matkapuhelimeen, koska tarvittavat materiaalit eivät ole kalliita, harvinaisia eivätkä vaarallisia.

Lämpöohjattu transistori perustuu aiempaan tutkimukseen, joka johti superkondensaattorin, jota varattiin auringon säteillä. Kondensaattorissa lämpö muunnetaan sähköksi, jota voi varastoida kondensaattorissa, kunnes sitä tarvitaan.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), artikkeli LiU-lehdessä (LINKKI) ja tutkijoiden tiedoeartikkeli Nature Communicationin tammikuun 2017 numerossa  (LINKKI),

Kuvassa: Dan Zhao and Xavier Cripisn, kuva LiU / Thor Balkhed

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi !