Tesla ideoi tehonsiirron – nyt yhdessä huoneessa

Nikola Teslalla oli aikanaan huimia suunnitelmia maailmanlaajuisesta langattomasta tehosiirrosta. Sittemmin on ymmärretty paremmin jatkuvan vahvan sähkökentän epäterveelliset vaikutukset. Nyt ideaa on kuitenkin kokeiltu Pittsburghissa yhden huoneen alalla.

Disney Researchin tutkijat ovat rakentaneet Pittsburghissa aiemmin kokeilemattoman langattoman tehonsiirron koejärjestelmän, joka kattaa yhden huonetilan. Nykyiset kaupalliset ratkaisut rajoittuvat varsin lyhyille etäisyyksille.

Siirtoaluetta laajentaakseen amerikkalaistutkijat ottivat kokeiluun kvasistaattiseen onteloresonanssiin (QSCR) perustuvan ratkaisun. Näin voidaan luoda lähikentän seisovia aaltoja, jotka täyttävät resonanssirakenteen sisätiloja yhtenäisillä magneettikentillä.

Järjestelmässä QSCR:n sisätila rakentuu metallikoteloidusta huonetilasta, jossa on kentän tuottava keskinapa. Synnytetyt sisätilan magneettikentät ovat erittäin yhtenäisiä mikä tekee mahdolliseksi vahvan kytkennän kelavastaanottimiin, jotka ovat tuhat kertaa pienempiä kuin QSCR:n koko. Lisäksi vahva alle aallonpituudella tapahtuva toiminta, mikä aiheutuu magneettikentän ja sähkökentän vahvasta epäsuhteesta mahdollistaa huomattavasti korkeamman tehonsiirron turvallisesti.

Skaalaamalla kvasistaattinen onkaloresonaattori olohuoneen, toimiston tai varaston kokoon on mahdollista toimittaa turvallista langatonta energiaa pieniin liikkuviin laitteisiin tilan sisällä.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI)

Kuva: Disney Research, Pittsburgh

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016