Autonomista ohjaustekniikkaa avaruuteen

Avaruusaluksia on telakoitu avaruudessa jo pitkään mutta niitä on aina osin ohjattu maasta käsin ihmisen toimesta. Nyt Nasa kokeilee ohjausta, jossa testataan täysin autonomista telakointia. Apuna on kuvan SpaceCube-tietokoneyksikkö.

Kokeilu tehdään SpaceX-yhtiön Dragon avaruusalu

Nasa testaa jo ihmismäisiä robotteja avaruuslentoja varten.

ksen ulkoseinällä olevan Raven-siirto moduulin aluksen SpaceCube-tietokoneen avulla.

SpaceCube on muunneltava, nopea tietojenkäsittelyalusta, joka perustuu useisiin kaupallisiin säteilyä sietäviin FPGA-, CPU- ja DSP-piireihin. Ne ovat 10 – 100 kertaa nopeampia kuin yleisesti käytetty avaruuslennon prosessori – RAD750.

Ravenin kamerayksikkö.

Kokeilun aikana Ravenin anturit (kuvassa) toimivat silminä ja SpaceCube toimii aivoina, analysoiden dataa ja ohjaten toimintoja. ”Silmät” ja ”aivot” yhdessä luovat autopilotin kyvyt, toteavat Nasan tutkijat.

Raven-moduuli otettiin käyttöön helmikuussa ja se on eräänlainen aluksen ulkopuolisten kokeiden kuormalava. Nyt Ravenin avulla testataan kokeeseen liittyen erilaisia antureita sekä konenäön algoritmeja.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Nasan Raven-sivut (LINKKI) ja video (LINKKI)

Kuvat: Nasa

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016