Hopea ja letkeä kulta avuksi taipuisaan elektroniikkaan

Michiganin yliopistossa kehitetty ohut hopea-alumiinitekniikka voi olla avuksi valmistettaessa kosketusnäyttöjä ja tasaisia tai joustavia näyttöjä. Missourin yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet tavan ”kasvattaa” ohuen kerroksen kultaa yksikiteisen piikiekon pinnalle.

Michiganin yliopiston tukijat huomasivat yhdistäessään hopean kanssa hieman alumiinia, että oli mahdollista valmistaa poikkeuksellisen ohuita, sileitä kerroksia hopeaa jotka ovat vastustuskykyisiä tummumiselle.

Tutkijat osoittivat, että hopeakerros voi myös ohjata valoa noin kymmenen kertaa pidemmälle kuin muiden metallien aaltoputket – ominaisuus, joka voisi olla hyödyllistä nopeammalle tietotekniikalle. Sileän hopeakalvo aaltoputki voisi kuljettaa pintaplasmonia yli senttimetrin matkan, mikä tarpeeksi mikrosirun sisällä.

Missourin yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet tavan ”kasvattaa” ohuen kerroksen kultaa yksikiteisen piikiekon pinnalle, poistaa kultakalvo ja käyttää sitä alustoina, joille kasvattaa muita elektronisia materiaaleja.

Tutkimusryhmän löytö voi mullistaa puettavin tai joustavien teknologioiden tutkimusta, mikä parantaa tällaisen elektroniikan monipuolisuutta tulevaisuudessa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Michiganin yliopiston artikkeli ”Transparent silver films for flexible displays, touchscreens and metamaterials” (LINKKI) ja Missourin yliopiston ”Research leads to a golden discovery for wearable technology”  (LINKKI)

Kuvat:  Joseph Xu/University of Michigan. Kuvassa professori L. Jay Guo.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!