Miljoonarahoitus uuden teknologian kehittäjille – lista saajista

Kahdeksan suomalaista tieteen säätiötä jakavat yli 1,4 miljoonaa euroa apurahoja teknistieteelliseen tutkimukseen. Yhteiskunnan tutkimusleikkauksien vuoksi yksityisten säätiöiden panostukset ovat entistä tärkeämpää.

Yksityiset säätiöt jakavat omaisuuden tuotoistaan vuosittain satoja miljoonia euroja apurahoina suomalaiselle tieteelle ja taiteelle. Tekniikan Akatemia -säätiön (TAF) järjestämässä tilaisuudessa kahdeksan suomalaista säätiötä, rahastoa ja yhdistystä jakavat kaikkiaan 143 apurahaa tekniikan alan tutkimukseen ja kehitystyöhön. Apurahojen yhteissumma on 1 421 208 euroa.

Säätiöiden myöntämien apurahojen rooli Suomen tutkimusrahoituksessa on viime vuosina korostunut entisestään, kun valtion t&k-rahoitus on vähentynyt. Suomalaiset yksityiset säätiöt rahoittavat tutkimusta vuosittain arviolta 250 miljoonalla eurolla.

”Säätiöiden tutkimusrahoituksen vahvuus on, että voimme rahoittaa myös hyvin riskipitoista tutkimusta”, K. H. Renlundin säätiön tieteellinen asiamies Carl Ehlers kertoo.

Yksi tekniseen läpimurtoon tähtäävistä riskihankkeista on Muon Solutions Oy, joka saa tilaisuudessa apurahat sekä K. H. Renlundin että Runar Bäckströmin säätiöiltä. Oululaistutkijoiden startup-yritys kehittää myoni-ilmaisinta, joka valjastaa kosmisen säteilyn maata pommittavat alkeishiukkaset malminetsinnän apuvälineeksi.

Tämän vuoden apurahatilaisuudessa Walter Ahlströmin säätiö jakoi kaikkiaan 52 apurahaa teknilliseen tutkimukseen, jatko-opintoihin ja opintomatkoihin. Tuettavia tutkimusaiheita ovat esimerkiksi ympäristöystävällinen syanidivapaa kullan valmistusmenetelmä, uusi litiumakkumateriaalien valmistusmenetelmä sekä painotekniikalla valmistettavien taipuisien aurinkokennojen kehitystyö.

LISÄÄ: Säätiöiden apurahan saajat (LINKKI, Excelin xls-tiedosto)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!