Tavoitteena terminen tietokone – koviin lämpötiloihin

Yksi suurimmista ongelmista nykyisten tietokoneiden parissa on löytää keinoja pitää ne viileänä, jotta ne eivät ylikuumene. Lämmön torjumisen sijaan University of Nebraska-Lincoln insinöörit ovat omaksuneet sen energialähteenä, joka sallisi tietotekniikan erittäin korkeissa lämpötiloissa.

Nebraska-Lincolnin yliopiston tutkijat Mahmoud Elzoukan ja Sidy Ndaon (kuvassa oikealla) ovat kehittäneen nanolämpömekaanisen rakenteen eli terminen diodin.Ratkaisu syntyi sen jälkeen kun he olivat kääntäneet ympäri kysymyksen siitä, miten voisi paremmin jäähdyttää tietokoneita.

Tutkimustyössään he dokumentoivat rakenteen, joka toimii 332 Celsius-asteen lämpötiloissa. Ndao toteaa, että laite voisi äärimmillään toimia jopa 700 Celsius-asteen lämpötiloissa.

”Olemme periaatteessa luomassa termistä tietokonetta. Sitä voitaisiin käyttää avaruuden ja maan ytimen tutkimuksissa, öljynporauksessa ja monissa muissa vastaavissa sovellutuksissa. Se voisi antaa meille mahdollisuuden tehdä laskelmia ja prosesseja reaaliajassa paikoissa, joissa emme ole pystyneet sitä aiemmin tekemään,” toteaa Ndao.

Seuraava vaihe tutkijoilla on tehdä diodista tehokkaampi ja toteuttaa myös fyysinen tietokone, joka voisi toimia korkeimmilla lämpötiloilla. Vaikka tutkijat ovat jo diodinsa patentoineet sen parantamisessa on vielä tehtävää.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI)

Kuvat: Karl Vogel /University of Nebraska-Lincoln / Engineering

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!