Fotoninen hyperkide ja uusi ohutkalvo

Valo-aine vuorovaikutuksen hallinta on keskeinen perusilmiö fotosynteesissä, lasereissa, ledeissä ja aurinkokennoissa. Amerikkalaistutkijat ovat kehittäneet uuden keinotekoisen median, nimeltään fotoninen hyperkide. Minnesotan yliopistossa on puolestaan kehitetty uusi läpinäkyvä ohutkalvomateriaali.

Yhdysvaltalaisen City College of New Yorkin tutkijat ovat esitelleet uudenlaisen keinotekoisen median, nimeltään fotoninen hyperkide, jolla voi ohjata valo-aine vuorovaikutusta ennennäkemättömillä tavoilla.

Tämä voi johtaa ultranopeisiin ledeihin, parempaan absorboitumiseen aurinkokennoissa ja yksittäisien fotoniemittereiden kehittämiseen kvantti-informaation käsittelyyn toteaa, City Collegen fysiikan professori Vinod M. Menon.

Minnesotan yliopiston vetämä tutkijaryhmä on löytänyt uuden ohutkalvomateriaalin (kuvassa), jolla on kaikkien aikojen paras johtavuus luokassaan. Lisäksi sillä laaja kaistaero, mikä tarkoittaa, että valo voi helposti kulkea sen läpi tehden sen optisesti läpinäkyväksi.

Tällä hetkellä useimmat läpinäkyvät johtimet elektroniikassa hyödyntävät indiumia, mutta sen hinta on noussut viime vuosina merkittävästi.

Nyt kehitetty BaSnO3-ohutkalvo syntyi yhdistelmästä bariumia, tinaa ja happea (stannate), mutta alkuaineinen tina on korvattu sen kemiallisella esiasteella.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), City College of New Yorkin tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja Minnesotan yliopiston tukijoiden uutisartikkeli (LINKKI).

Kuva: Fotoninen hyperkide, City College of New York / Tal Galfsky

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016