Video: Tulevaisuuden kaiutin grafeenista?

Brittiläisen Exeterin yliopiston tutkijoiden kehittämä grafeenikalvo pystyy tuottamaan monimutkaisia ja hallittavia äänisignaaleja. Se voi yhdistää kaiuttimen, vahvistimen ja taajuuskorjaimen. Yhdysvalloissa kokeilla puolestaan joustavasta kudoksesta tehtyä kaiutinta. Mukana video kaiuttimen toiminnasta.

Externin tutkijoiden kehittämässä tekniikassa ei ole liikkuvia osia kuten perinteisessä kaiuttimessa. Kerros atomisesti ohutta grafeenimateriaalia kuumennetaan ja jäähdytetään nopeasti vaihtosähkövirralla ja tämä siirtää termiset vaihtelut ilmaan aiheuttaen sen laajentua ja supistua, jolloin syntyy ääniaaltoja.

Vaikka lämmön muuntaminen ääneksi ei ole uusi asia, Exeterin ryhmä on ensimmäinen, joka osoittaa, että tämä yksinkertainen menetelmä mahdollistaa äänen taajuuksien sekoittamisen, vahvistamisen ja tasoittamisen samassa laitteessa.

Grafeeni on lähes täysin läpinäkyvä, ja kyky tuottaa monimutkaisia ääniä ilman fyysistä liikettä voisi avata uuden sukupolven audiovisuaalisia tekniikoita, kuten matkapuhelin näyttöjä, jotka välittävät sekä kuvia että ääntä.

FENG-kalvo. Kuva: MSU / G.L. Kohuth

Michiganin valtioyliopistossa on puolestaan luotu paperinohut, joustava laite, joka ei vain tuota energiaa ihmisen liikkeestä vaan se voi toimia myös kaiuttimena ja mikrofonina (kuvassa).

Kehitystyö saattaa johtaa sellaisiin kulutustavaroihin kuten taitettava kaiutin ja puhuva sanomalehti. Osoittaakseen kaiuttimen toiminnan, MSU:n FENG-generaattorina toimiva kalvo upotettiin yliopiston Spartan lippuun ja siihen johdettiin musiikkia. Tuloksena oli lippu, joka toisti moitteettomasti äänet.

LISÄÄ: Nanobittejä-sivusto (LINKKI) ja Exeterin ja Michiganin tutkijoiden tiedotteet (LINKKI1, LINKKI2) sekä tiedeartikkelit (LINKKI4 ja LINKKI5) 

Katso videolta miten MSU:n kehittämä lippukaiutin toimii (LINKKI, Youtube)

Aloituskuva: University of Exeter

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017