Kaksisuuntainen sähköverkko Kalasatamaan

ABB:n uusin digiteknologia vahvistaa Helsingin Kalasataman älykästä energiajärjestelmää. Uusissa älyverkkoratkaisuissa energian suunta voi vaihdella tilanteen mukaan. Esimerkiksi pienten aurinko- ja tuulivoimaloiden yleistyessä tarvitaan yhä useammin mahdollisuus syöttää energiaa takaisin verkkoon.

Suomen ensimmäisen älykkäiden energiajärjestelmien mallialueen Helsingin Kalasataman energiajärjestelmä täydentyy ABB:n uusimmalla digitaalisella kojeistoteknologialla sekä rengasverkkoratkaisulla. Molemmat ratkaisut ovat Suomen mittakaavassa ensimmäisiä lajissaan.

Perinteisissä sähkönjakeluverkoissa energian suunta on perinteisesti yksisuuntainen – energiayhtiöltä kuluttajalle. Uusissa älyverkkoratkaisuissa muuntamon kojeiston läpi kulkevan energian suunta voi vaihdella tilanteen mukaan. Tulevaisuudessa voi tulla tarve syöttää aurinkokennojen tai tuulivoiman avulla saatua sähköenergiaa takaisin verkkoon.

Kalasataman rengasverkon toteutusmalleja ja suojausmalleja tutkittiin ja simuloitiin myös yhdessä Vaasan yliopiston kanssa. ABB:n uusi digikojeisto mahdollistaa muuttuvien kuormien hallinnan uuden anturitekniikan, väylätekniikan ja suojausteknologian ansiosta.

”Kalasatama on upea voimannäyttö suomalaisesta teknologiaosaamisesta ja yhteistyöstä. Se on myös malliesimerkki tulevaisuuden älykkäästä energiajärjestelmästä, joka hyödyntää uusinta digitaaliteknologiaa.

Kuva: ABB hyödyntää aurinkokennotekniikkaa tehtaillaan.